Акция на МВР, прокуратурата и ДАНС срещу "Риск Инженеринг" заради "Белене"

Богомил Манчев нарече операцията фарс, обвинението обещава арести, но такива засега няма

При съвместна операция на прокуратурата, Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и МВР в петък са иззети документи от офиси и обекти на консултантската компания "Риск Инженеринг" на ядрения специалист Богомил Манчев, която работи по строежа на АЕЦ "Белене". Това съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГП), след като неофициална информация за акцията изтече предиобед. Държавното обвинение не посочва поименно компанията на Манчев, но от "Риск Инженеринг" потвърдиха, че при тях е имало проверка и са предали на разследващите исканите документи.

В 8.30 ч. сутринта са започнали едновременни претърсвания и изземвания в административни сгради и жилища (общо 17 обекта) в София, Перник, Козлодуй и Белене, съобщиха от СГП. Незабавната акция се наложила заради получени от ДАНС оперативни данни за предприети действия по унищожаване и укриване на документи, свързани с разследването по делото за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и умишлена безстопанственост.

Досъдебното производство е образувано на 9 август т.г. Основната насока на разследването са извършените плащания от НЕК за консултантски услуги по проекта АЕЦ "Белене", правени след решението на правителството и парламента от март 2012 г. за спиране на строителството, съобщиха от прокуратурата. Оттам отказват повече подробности и обещават такива "след повдигане на съответни обвинения на лица, чието задържане се предвижда в хода на операцията."

"Не съм арестуван, тъй като съм в чужбина", заяви Богомил Манчев пред Mediapool. "Нямам забрана да пътувам в чужбина, разбрал съм се в проверяващите лица като се върна да им съдействам за проверката", допълни той, но не каза кога се предвижда да се върне в България. В дома му е оставена призовка да се яви като свидетел по разследване, но не е посочено по какво дело.

В началото на септември от прокуратурата съобщиха, че се разследва присвояване на 18 млн. евро покрай АЕЦ "Белене", част от което е и изплащане на над 7.5 млн. лв. за консултантски услуги на "УорлиПарсънс", чийто подизпълнител е фирмата на Манчев "Риск Инженеринг".

"Аз нямам нито един незаконен лев. От медиите разбирам, че едва ли не формулировката на обвинението е в присвояване на средства в особено голям размер и безстопанственост. Нито едното е вярно, нито другото", коментира Манчев пред БНР. Той определи акцията като "фарс".

Преди две седмици той обясни, че парите са плащани заради поддръжката на площадката на АЕЦ "Белене", която се извършва от неговата фирма, тъй като решението на правителството и на парламента е за спиране на строежа, но не и за неговата консервация. Така "Риск Инженеринг" продължава да поддържа площадката и това струва пари, обясни Манчев и каза, че смята да изпраща още фактури за дейността на фирмата му и ако те не бъдат платени, ще съди НЕК.

Според неофициална информация държавната компания е плащала на "УорлиПарсънс" по съвет на адвокатската фирма "Уайт енд Кейс", която защитава българската позиция по заведеното от изпълнителя на спрения ядрен проект "Атомстройекспорт" арбитражно дело, тъй като намеренията са инженер-консултантът и "Риск Инженеринг" в лицето на Манчев да бъдат привлечени като свидетели в полза на НЕК. 

Сега Манчев отново коментира, че след решението за спиране на ядрения проект не са извършени съответните последващи административни действия, в които МС разпорежда примерно на министъра на енергетиката, той пуска съответната заповед до БЕХ и НЕК какви действия те да извършват с контрагентите по договора - така да направят, така да направят, за да прекратят договорите, как да замразят площадката и т.н. "Такова нещо няма", допълни Манчев, който е и председател на Българския ядрен форум "БулАтом".

"Риск Инженеринг" има офиси не само в София, а и в Перник и в Белене, заради поддръжката на площадката на спряната АЕЦ, както и в Козлодуй", тъй като фирмата работи и по редица обществени поръчки на работещата ядрена централа.

След решението за спиране на строежа на АЕЦ "Белене" Богомил Манчев е един от най-яростните му защитници и дори през септември миналата година доведе в доминирания тогава от ГЕРБ парламент мистериозния американски инвеститор "Глобал Пауър Консорциум", който искаше да довърши като изцяло частен ядрения проект. Така и не стана ясно кой точно стои зад представлявания от Манчев инвеститор, въпреки че тогавашният министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев поиска от американското посолство проверка на фирмата.

Споделяне

Още по темата

Още от България