Акция "ОСТАВКА" пред МС, докато Орешарски се среща с удобни "протестиращи"

Акция "ОСТАВКА" пред МС, докато Орешарски се среща с удобни "протестиращи"

Поредна бутафорна среща с "протестиращи" проведе премиерът Пламен Орешарски в петък. На нея присъстваха Бисер Миланов с прякор "Петното" и Йордан Бонев от Национално сдружение "Свобода", които са считани за провокатори на антиправителствените протести и подставени лица на новия политик Николай Бареков. На срещата дойдоха също представители на "Сила" и "Днес". Навън останаха хора от Протестната мрежа, обявена на пресконференция от участници в #ДАНСwithme по-рано тази седмица, когато именно Петното и компания направиха опит да саботират изявата им.

Подредени пред входа на МС, представители на Протестна мрежа "написаха" "ОСТАВКА" с букви, щамповани върху тениските си. Те се опитаха да влязат за срещата, но полицията поиска от тях да посочат коя организация представляват, за да бъдат открити в списъка на участниците в срещата. Протестиращите се отказаха да влизат и застанаха зад загражденията. Техен представител по-късно уточни, че не са имали намерение да участват в срещата.

В декларация от името на Протестна мрежа беше посочено, че организацията е против провеждането на "формални и неформални срещи с премиера или други представители на правителството, особено зад стените на "Дондуков" 1. В декларацията се настоява за незабавна оставка на правителството и провеждането на предсрочни избори до края на 2013 година.

Медийният съветник на премиера Ивайло Данаилов каза пред журналисти, че в четвъртък е трябвало представители на протестиращите да предоставят данни от личните си карти, ако са желали да участват в срещата, и допълни, че и сега могат да участват, стига да предоставят документ за самоличност.

Разговорът, на който този път присъства и вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, е част от ангажимента на премиера да води активен обществен диалог и инициативата му всеки втори петък в месеца да обсъжда с граждани актуални за страната теми. Първата такава среща бе инициирана след избухването на антиправителствените протести на 14 юни заради назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Още тогава представителите на #ДАНСwithme отказаха да участват бутафорни мероприятия, с които управляващите демонстрират "диалог".

Преди десетина дни четирима от най-активните участници в #ДАНСwithme поканиха премиера, лидерите на БСП и ДПС и силовия вицепремиер на открит публичен дебат в обществената телевизия БНТ. Министър-председателят отказа, като покани протестиращите на среща в МД, но не приеха, като повториха, че настояват за открит диспут.

Сегашната среща при премиера започна с градивна критика към него от страна на доскорошния говорител на хората, които подкрепят правителството и правят акции на пилоните пред НДК, Нина Гергова. Тя посъветва министър - председателя да започне да работи по-активно с медиите, тъй като според нея всичко, което прави Министерският съвет не е достатъчно добре отразявано.

"Резултатът е разделяй и владей. То като наблюдаваме два месеца навънка е точно така. Ние подкрепяме, но казахме, че нашата подкрепа не е безусловна. Миналия път ви казахме, вие казахте "а". Затова ви подкрепихме, защото вашето "а" беше 50% от наши искания. Миналия път ви казахме, че е време за "б", но вие все още не сте направили "б". Кога ще свалите кадифените ръкавици. Кога ще изкорените злото от корен. Няма 6, няма 5. Всички агенции, които не работят, веднага да се закрият", настоя тя.

Нина Гергова от е Гражданската инициатива "За нов обществен договор". Тази организация е в основата на протестите срещу ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета, които се провеждат вече два дни.

Преди седмица представители на тази инициатива заедно с рапъра Мишо Шамара отново се срещнаха с премиера, за да му връчат подписка с десетки хиляди подписи в подкрепа на кабинета. От Гражданската инициатива "За нов обществен договор” тогава обясниха, че се различават от контрапротеста, но много от тях казаха, че се включват в демонстрациите в подкрепа на правителството.


На срещата дойде и Ангел Славчев, активен участник във февруарските протести, с чиито представители сегашната власт си сътрудничи заради това, че са съдействали за свалянето на ГЕРБ от власт.

Славчев обяви в декларация, че няма работещи обществени съвети, за каквото са се борили февруарските протести.

"Оценявам обществените съвети в случая като неработещи. Искаме да се създаде обществен надзорен съвет над всеки един държавен регулаторен орган. Тази декларация е подписана от инициативните комитети на Сливен, Плевен, Севлиево, Кюстендил, Видин. Това са хората, които зимата протестираха в тези градове. Аз смятам, че мястото на протестиращите в момента беше тук, за да кажат своите искания и да сложат своите условия на масата. Само с искане на оставка, да, когато тя е аргументирана за това, за това, за това", каза Славчев.

Българска лига "Антимафия", представена на срещата от Григор Здравков, по-известен в социалните мрежи с прозвището "Главата". Според него няма ефективна борба с контрабандата: "Факт е, че бюджетът, в частта „събираемост на акциз”, няма да бъде изпълнен с 350 милиона. Дори след актуализацията ще му бягат 50 милиона, така че не виждам никаква борба с контрабандата, никаква борба с наркотрафика".

С искане за саморазправа с протестиращите е излязъл Бисер Миланов – Петното от Национално движение "Свобода", но така и не получил отговор на предложението си от премиера.

"Предлагаме при положение, че правителството не може да предприеме достатъчно адекватни мерки срещу платените така наречени интелигентни протестиращи, които са "за" свалянето на кабинета, то да даде възможност на нашите членове да използват доброволни отряди и съвместно с органите на реда да разкриват и залавят всички организатори, които обслужват интереси на Джордж Сорос", заяви след срещата Миланов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?