Акция по премахване на тревата от плажната ивица в парк "Росенец"

30 активисти премахнаха райграса, заради който се спори, че плажът е земеделска земя

Снимка БНР

С кирки и лопати близо 30 души започнаха премахване на райграса, който е поникнал на плажа до лятното имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в бургаския парк "Росенец", предаде БНР.

Инициативата е на Организацията за закрила на българските граждани и е провокирана от внесената жалба в Административния съд срещу решението на Службата по геодезия, картография и кадастър да промени статута на терена от земеделска земя в плаж.

В жалбата до съда проектантът на т.нар. "Догансарай" арх. Калин Тихолов оспорва решението за вписване в кадастъра на ивицата до имота като плаж. Според Организацията за закрила на българските граждани обаче райграсът на ивицата е изкуствено засаден, за да покаже, че основата на терена не е пясък, а почва.

"Опитваме се да облагородим този хубав плаж", каза един от активистите.

"Тук сме да почистим пясъка от тази според нас изкуствено засадена трева. Тъй като в момента това е обозначено като земеделска земя, а сега с тази трева, ако остане още малко така, няма да има пясък, всичко ще бъде тревна площ и ще го заграбят по-лесно", добави той.

Младият човек бе категоричен, че "най-вероятно се защитават интересите на един олигарх – да заграби поредното парче българска земя".

Очаква се Бургаският административен съд да се произнесе по жалбата, с която се оспорва вписването на крайбрежната ивица като плаж, за да придобие статута на изключителна държавна собственост.

Активисти сигнализираха преди дни, че плажът е замаскиран като тревна площ и че е внесена жалба в Административния съд срещу решението на Службата по геодезия в Бургас да впише ивицата като плаж.

Плажът бе недостъпен за гражданите и това стана публично извество през юли м.г. съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов "акостира" с гумена лодка на плажа пред сарая на Доган и бе изгонен от служители на НСО, въпреки че теренът е публична собственост и достъпът до него би следвало да е свободен за всички. След разразилия се скандал и протести пред общината в Бургас, тамошните съветници набързо оттеглиха решението за смяна на собствеността, взето през април. Според запознати обаче това оттегляне бе направено по начин, който дава възможност за лесното му обжалване пред съда.

Отпадъците ще бъдат събрани в чували и изхвърлени от организаторите.

Плажните ивици в страната са изключителна държавна собственост. Доскоро в кадастъра територията беше определяна като земеделска земя.

Преди дни се стана ясно и развитието по незаконните постройки на плажа. Върховният административен съд блокира премахването на двуетажната постройка от малкия плаж край летния сарай на Ахмед Доган в Росенец. Това е същият плаж, на който гардовете на НСО изблъскаха Христо Иванов във водата и обясняваха, че пазят частния плаж на сараите.

В края на август миналата година община Бургас издаде заповед за премахване на паянтовата двуетажна постройка от плажа, която бе сметната за незаконна. Според общината заповедта трябва да бъде изпълнена от строителния контрол (ДНСК).

Заповедта е обжалвана от арх. Калин Тихолов в качеството му на представител на фирмата "Стейтлайн". 

Споделяне

Още по темата

Още от България