Акция "Совите" продължава, да се чакат арести

Акция "Совите" продължава, да се чакат арести

Акция "Совите" срещу митничари, данъчни, производители и търговци на акцизни стоки и хазартни собственици продължава и ще доведе до арести в следващите дни. Това обеща вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков на среща с бизнесмени в петък в Пазарджик.

Провеждането на масирани проверки в цигарени фабрики, данъчни складове и игрални зали бе огласено от министъра преди няколко дни, а името на акцията той обясни с това, че немалка част от тези, които през деня работели легално, вечер заработвали за сивия сектор.

Според министъра "Совите" ще продължи поне още два месеца, като основните сили на проверяващите са насочени към пресичане на контрабандата и контрол над хазарта. Той обеща съвсем скоро да станат ясни резултатите от възложените 30 проверки в игралния сектор.

Дянков каза, че реформата в митниците, която била отлагана 20 години, върви. Той посочи, че 1120 митничари са напуснали системата поради непригодност и дори "непознаване на закона", каза, че има създадени канали между митниците, МВР и някои от общините и обеща реформата да продължи както е започнала, докато ведомството се реорганизира напълно и подмени състава си.

Идеята е в рамките на 4 седмици да бъдат направени 100 проверки в хазартния бизнес, което не е направено през миналата година.

Проверки с десетгодишна давност

В момента отваряме така нар. "данъчни досиета”, като се извършват проверки с 10-годишен период назад, каза още Дянков. По повод на предложението на президента Георги Първанов да се отворят "икономическите досиета на прехода", тоест да се направи преглед как е текла приватизацията през годините, Дянков каза, че ако парламентът възложи на министерството, то ще бъде готово да сформира екипи за извършване на проверката.

До момента към министерството няма такъв иск, допълни той.

"Общините да се оправят сами, пари няма"

Пред бизнеса министърът даде прогнозата си за близкото икономическо развитие на страната, което тази година ще премине през три етапа, по думите му. Първият е икономиката да излезе от кризата, което ще стане в следващите два-три месеца. След това е ред на хазната и данъците, като той очаква увеличаването на приходите да започне след четири-шест месеца. Последно ще започне да се решава проблемът с безработицата, като Дянков очаква броят на безработните да спре да се увеличава след шест до девет месеца.

Финансовият министър отряза надеждите на общините да се направи актуализация на местните бюджети. В държавният бюджет също няма достатъчно пари, заяви той и обясни, че ако влязат допълнителни приходи, те ще бъдат насочени към социални програми за борба с безработицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България