Акцията на НАП срещу кеша във фирмите вкара 130 млн. лв. в бюджета

Данъчните дават отсрочка на нарушителите до Нова година сами да си признаят

Акцията на НАП срещу кеша във фирмите вкара 130 млн. лв. в бюджета

Обявената преди няколко месеца акция на Националната агенция за приходите (НАП) срещу фирми, които твърдят, че държат огромни суми кеш в касите си, даде силен резултат.

В резултат от нея в бюджета вече са внесени над 130 млн. лв., съобщиха от данъчната агенция в петък.

Преди около два месеца финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е разпоредил мащабна проверка на НАП заради абсурдните данни за огромни суми кеш, които най-вероятно прикриват данъчни нарушения.

Според проверката на МФ по данни от отчетите на фирмите пред Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2016 г. в техните каси би трябвало да има налични 13.5 млрд. лв. В същото време балансът на управление "Емисионно“, тоест всички пари кеш в държавата, са били малко над 14 млрд. лв. към тази дата, което би означавало, че гражданите и банките не са имали почти никакъв кеш у себе си по Нова година.

"3 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирмите след продължилата малко повече от месец контролна кампания на НАП спрямо компании, които бяха посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой. До момента фирмите са декларирали над 200 млн. лв. като скрито разпределение на печалба, а над 130 млн. лв. са внесени в бюджета под формата на данък върху дивидентите", съобщиха от НАП в петък.

На над 550 дружества са били възложени проверки и ревизии, а хиляди други са получили предупредителни писма от приходната агенция. "В резултат на това значителна част от компаниите коригираха финансовите си резултати за миналата година или декларираха, че са изплатили дивиденти", посочват от НАП.

До края на 2017 г. всяко лице, което доброволно признае допуснати счетоводни и данъчни отклонения при касовата си наличност, ще получи възможност за корекция на вече подадени данни без да му бъде възлагана проверка или ревизия, обещават от НАП. През следващата година обаче на дружествата, които продължават да твърдят, че разполагат с големи суми на каса, ще бъдат извършени инвентаризации на наличните средства и, при необходимост, проверки или ревизии.

"Опитът ни в последните месеци потвърждава, че над 13-те млрд лв., които бяха посочени във финансовите отчети, са мит. В голяма част от случаите ставаше дума за непозволени счетоводни операции и скрито разпределение на печалба. Въпреки всичко намираме подхода на насърчим доброволни корекции за по-подходящ от автоматичното налагане на санкции и затова в оставащите дни до края на годината компаниите могат да се свържат с НАП за съдействие. През 2018 г. обаче законът ще бъде прилаган в пълната му строгост", коментира изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

Споделяне

Още от Бизнес