Акцията по изтеглянето на "Вера Су" ще продължи във вторник

По-голямата част от товара му е свалена

Акцията по изтеглянето на "Вера Су" ще продължи във вторник

За вторник е планирано да бъде направен опит заседналият край Камен бряг кораб Vera Su да бъде изтеглен от скалата, каза в неделя пред журналисти във Варна директорът на Изпълнителната агенция "Морска администрация" кап. Венцислав Иванов. Той уточни, че по-голямата част от товара вече е свалена, като в плавателния съд остава малка част - около 600-700 кубика.

Утре ще продължи разтоварването на кораба, като целта е цялото количество да бъде събрано на шалан, допълни Иванов. Според него това ще повдигне още заседналия кораб във водата, което ще позволи той да бъде издърпан и свален от скалата. Успоредно с разтоварването на остатъка от товара ще бъде направен и нов водолазен оглед на плавателния съд, каза Иванов.

Опитът за свалянето на кораба от скалата във вторник ще бъде направен с влекач. След това Vera Su ще бъде извлачен до пристанище "Варна". Според предварителните разчети, преходът ще е около 18 часа.

Операцията е опасна и в момента се обсъждат детайлите, за да се сведе до минимум рискът, посочи Иванов. Той уточни, че за придвижването на кораба до Варна ще се разчита на български екипаж, като броят на хората ще бъде уточнен, след като се видят всички подробности около състоянието на Vera Su.

През последните 40 часа от товара на кораба бяха прехвърлени на баржи около 1500 кубически метра товар и впоследствие прехвърлени на ферибота "Варна".

През цялата нощ влекачи се опитваха да изтеглят от скалите плавателния съд, който след олекотяването видимо промени позицията. си

Акцията по изтеглянето обаче беше неуспешна. След 23 ч. в събота вечер беше направен опит "Вера Су" да бъде изтеглен от два влекача, но въжето се скъса. По-късно в операцията се включи и трети влекач, но акцията беше прекратена в 4:00 ч. сутринта, съобщи бТВ.

Част от товара на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су" бе докаран днес с цистерни във Фериботния комплекс край Варна. Росен Граматиков, офицер по сигурността на терминала обясни, че товарът ще остане на съхранение, докато екоинспекцията вземе проби. След това ще бъде взето решение как ще се процедира със съдържанието на цистерните.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?