Акцията по кръводаряване продължава

Акцията по кръводаряване продължава

Акцията по кръводаряване продължава и в събота. Националният кръвен център ще работи през целия ден с пълния състав на екипите си.

Акцията бе обявена по спешност заради недостатъчни количества кръв и кръвни продукти от групите А и нулева в София и Западна България. Заради липсите пациенти чакат за операции. В петък около 400 души откликнаха на призива.

В началото на следващата седмица кампанията по кръводаряване продължава във всички кръвни центрове в страната. Ще бъдат разкрити и временни нови пунктове по график във всички министерства.

Областните управи също трябва да осигурят необходимите условия на желаещите да дарят кръв.

По думите доц. Андрей Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология пред БТА, сто литра кръв на ден са необходими само за нуждите на столичните лечебни заведения. Ако 250 човека дарят кръв за един ден, столицата ще има запаси за около една седмица, посочи доц. Андреев.

Търсят се дарители от всички видове кръвни групи, но засега се набляга на кръвните групи А и 0, защото 40 на сто от нуждаещите са от кръвна група А, а пък нулевата кръвна група е универсален донор, обясни доц. Андреев.

Най-възрастният кръводарител може да бъде до 65-годишна възраст, а най-младият – на навършени 18 години, уточни доц. Андреев.

През уикенда желаещите да дарят кръв могат да го направят в Националния център по трансфузионна хематология, който се намира на ул. "Братя Миладинови" 112.

Споделяне

Още по темата

Още от България