Акцията при горивата свалила цените и вдигнала потреблението им

Акцията при горивата свалила цените и вдигнала потреблението им

Откакто започнахме да работим по темата горива, потреблението им се вдигна с 12%, откриха се доста нарушения в измервателните уреди и цената на горивата тръгна надолу. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в неделя по време на закриването на Осмия летен университет на младежкото ЕРБ, който се проведе край Варна.

Равносметката идва десетина дни, след като Борисов показно обяви война на измамите с количеството и качеството на зарежданите горива, както и на високите им цени, считана от много анализатори за предизборна акция, удобно съвпадаща с момент, в който на пазара на дребно започна да се отразява няколкомесечното поевтиняване на суровия петрол на световните пазари.

Преди дни икономическото министерство отчете, че към момента са препломбирани всички 22 хил. бензиноколонки у нас, при половината от които това е станало именно в ударната акция, обявена от премиера. При под 1 процента от проверените обаче е установено, че разходомерите отчитат повече от реално зареденото количество бензин или дизел, а при взетите проби за качество нарушения в стандартите са открити при 7 на сто от случаите.

Цените пък за десет дни паднаха между 6 и 12 стотинки за литър, според вида гориво и бензиностанцията.

Бойко Борисов сега посочи, че в случая с горивата работата си трябва да свършат и прокурорите заедно с митничарите. "Това ще продължи и ще е система. Там, където има пробиви в самите наредби, които нарочно са правени така, ще бъдат коригирани. Надявам се ресорното министерство също да предложи мерки по отношение на агенциите”, каза още премиерът.

Икономическият министър преди два дни предложи глобата за измама със зарежданото количество горива да скочи двадесет пъти от 500 на 10 хил. лв., а още преди това лансира връзване на софтуера на бензиностанциите в НАП, за да не можело да се манипулират разходомерите през компютъра.

В неделя Борисов повтори разказаното от Лукарски в петък, че проблем е това, че според сега действащата наредба, ако се повреди колонка на бензиностанция, идва частна фирма, която няма отношение към държавата, и сама поставя пломба на колонката, която е в сила до две седмици.

"В тези 14 дена те могат да направят чудеса и на практика никой не носи отговорност. Затова ще променим много неща, утре ще ги одобря и след това министерствата ще ги задействат”, преразказа  Бойко Борисов.

Според него така ще се удари сенчестият бизнес, който от неплащане на данъци от акцизни стоки е печелил стотици милиони годишно.

"Изкарахме сигнали от всички масиви на МВР, на митниците, данъчните, на ДАНС. И тези хора – 12 човека, едните се занимават с петрол, другите с цигарите, трети се занимават със захарните изделия. Виждате - резултатите са около 2.3 милиарда повече в сравнение с предишния период. Всички тези пари са отивали в контрабандисти", обясни премиерът.

"На контрабандистите на цигари, алкохол, горива, захарни изделия удобно ли им е това правителство? Не им е удобно. Това са фактите. Затова имаме по-голяма събираемост от данъци и затова ще има пари и за пенсионери и за деца и за пътища, без да пипаме заема, който гарантира стабилността на лева. Затова и опозицията не поставя това като въпрос”, добави още Бойко Борисов.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?