Акцията срещу Манолев тръгна с "моля, не разбивайте" къщата

Близо четвърт милиард лева европейски средства са инвестирани в селските райони със съмнителен ефект за туризма

Къщата за гости, заради която Манолев подаде оставка. Снимка: Биволъ

Къщата за гости край Сандански, заради която бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, подаде оставка, е заварена от прокуратурата празна, почистена и с липсващи дискове от охранителните камери.

За да не бъде разбита от полиция и прокуратура, някой предвидливо оставил ключ в местната община с молба проверяващите да го ползват. Това стана ясно от изказване на говорителя на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова.

Формалният собственик на имота Ана Димитрова не е била на място и затова обискът е извършен в присъствието на общински служител.

По случая е започнало разследване за деклариране на неверни данни с цел да се получат средства от еврофондове. Повдигнати обвинения няма, но Арнаудова заяви, че с Манолев предстоят "други действия".

Бързи, смели, сръчни

Проверката покрай къщата започна, след като от разследване на сайтовете "Биволъ" и "БлагоевградНюз". Според него Манолев е собственик на земята, върху която е построена вилата. Той е учредил право на строеж на фирма "Агротрейд – Ана Димитрова", която е собственост на Димитрова. Дал ѝ заел от 700 000 лв., за да може да финансира проекта, докато Държавен фонд "Земеделие" възстанови субсидията от над 300 хил. лв.

Според финансовите отчети в Търговския регистър "Агротрейд – Ана Димитрова" не е развивала дейност. Къщата за гости няма и контакти за резервация. В интервю пред "Труд" Ана Димитрова твърди, че правеното на резервации е ставало "от уста на уста".

Самият Манолев твърди, че няма нищо общо с проекта, но подаде оставка воден от моралния стандарт на ГЕРБ.

Сега прокуратурата твърди, че къщата за гости все пак е имала телефони за връзка, които са били личните телефонни номера на Александър Манолев.

Ден след обявяване на проверката в община Сандански скоростно са започнали да постъпват документи, с които да се отчете дейност за т.нар. туристически обект, обясни Арнаудова.

"След като на 17-ти прокуратурата обяви, че започва тази проверка, в община Сандански са постъпили справки-декларации за всичките години от момента на пускане на тази къща в експлоатация до 17-ти за това колко туристи са посещавали тази къща. Интересно ще бъде кога ще е платен туристическият данък. Вероятно на 18-ти", заяви Арнаудова.

Къщата за гости е претърсена миналия петък. Прокурорите са снимали басейна и джакузито, но не са открили регистрите за посетителите.

Разпитани са общо 10 души, снет е сравнителен материал от подписа на Димитрова, тъй като прокуратурата се съмнява, че не тя е подписвала голяма част от документите по проекта.

Моля, не разбивайте!

"Оказа се също така, че някой на 17-ти вечерта не само, че е чистил, ами е минал през общината и е оставил един ключ от къщата, незнайно кой е този, който е помолил: "Моля ви, не разбивайте", разказа Арнаудова.

Въпреки че на самото претърсване е присъствал общински служител, говорителят на главния прокурор заяви, че не получават почти никакво съдействие от община Сандански. Единствената помощ от кмета била, че отворил общината след 17 часа миналия четвъртък, за да даде документи на прокурорите.

"Оттам насетне служителите в тази община не желаят да свидетелстват. Или са уплашени, или наистина не си спомнят кой точно е оставил ключа, или кой точно е дошъл да остави справките-декларации на 17-ти, след като прокуратурата обяви, че започва проверка", обясни Арнаудова.

Къщите за гости са строени предимно по морето

В периода 2007 – 2013 г. фонд "Земеделие" е финансирал с 202 млн. лв. построяването на 476 къщи за гости. Парите са от еврофондовете по Програмата за развитие на селските райони.

Въпреки че идеята на тези програми е да се подпомогнат районите, където няма развит масов туризъм, в родни условия се е случвало точно обратното.

В голяма част от случаите къщите са строени по Черноморието, каза Арнаудова. Тя даде пример, че било забранено да се строи в село Ахелой и затова били одобрявани проекти извън формалните граници на селото, които се оказвали доста по-близо до морето, отколкото останалите места за настаняване.

Освен къщи са одобрявани разходи и за яхти, катамарани и АТВ-та, обясни Арнаудова. Обяснението било, че ще се използват за разходки на туристи.

Прокуратурата обаче подозира, че колите са използвани за лични нужди. Арнаудова спомена, че са купувани джипове БМВ и Нисан, като много често бенефициентите по проекти имали предпочитания към една определена марка.

Защо чак сега?

През всичките тези години фонд "Земеделие", който би трябвало да контролира процеса е правил проверки. Загадка е как не е забелязал явните нарушения.

Ръководител на ДФЗ през по-голямата част от този период беше сегашния земеделски министър Румен Порожанов.

За проблеми с къщите за гости се пише и говори по медиите от години. Прокуратурата се сети за него обаче, чак когато изтече 5-годишният период за устойчивост на проекта по повечето случаи.

Арнаудова се оправда, че досега в държавното обвинение не е постъпвал сигнал за нередности по къщите за гости. Очевидно е забравила, че през 2016 г. ДАНС влезе във фонд "Земеделие" заради сигнали за различни нарушения. Резултат от тази проверка досега не е оповестен.

Как ще се проверява

МВР ще изиска реигстрите на посетителите на къщите за гости, обясни Арнаудова. Освен тях ще се проверява и как са били одобрени проектите за отпускане на средства. Държавното обвинение подозира, че в много от случаите подставени лица са кандидатствали за финансиране, а "действителният" ползвател е оставал скрит. Прокуратурата разчита да установи въпросните ползватели чрез регистрите. Не е ясно обаче как това ще се случи, ако те са ползвали къщите, но просто не са се регистрирали.

"Във всеки хотел се представя документ за самоличност, попълва е туристическа карта, тя се вписва в регистър, този регистър се заверява всеки месец в общината, за всеки турист се плаща данък. Ако ние получим документи, че Иван Иванов Димитров е нощувал на 5 май миналата година в къщата за гости на г-н Манолев, ще разберем дали такова лице съществува, дали е платен данъкът, кога е отишъл и ще можем да установим, включително и чрез справка за задгранични пътувания, дали лицето е било в България", каза говорителят на главния прокурор.

Без притеснения

Още преди 3 години земеделският минситър Порожанов твърдеше, че няма никакви притеснения от проверки на къщите за гости.

"Предоставихме исканата информация на служителите на ДАНС. Проверяват се няколко проекта", каза Румен Порожанов, тогава изпълнителен директор на ДФЗ пред Mediapool през 2016 г. по повод проверката на ДАНС. Според него атаката идва, защото е засегнал икономически интереси.

"През изминалата година не разплатихме доста проекти, свързани с къщи за гости по туристическите мерки от Програмата за развитие на селските райони. По Рибарската програма пък отказахме плащане за две много скъпи яхти. Проектите бяха договорени, но имаше сериозни причини да не се извърши финансирането. Отказахме плащане и на 3-4 големи общински проекти, защото нашите контроли показаха, че има нередности. Засегнати са много интереси", обясни тогава Порожанов.

Споделяне

Още от България