Акцията в “Булгартабак” изпреварила документни измами

Акцията в “Булгартабак” изпреварила документни измами

Прокуратурата и икономическа полиция са извършили в сряда едновременни акции в шест различни офиса на “Булгартабак”, съобщи в четвъртък пред БНР градският прокурор на София Николай Кокинов. Според информация на "Дарик" освен в тютюневия холдинг обиски са направени и в офисите на три фирми, от където са иззети договорите им с него.

Преди ден бе съобщено, че прокуратурата е получила сигнали за далавери за милиони в тютюневия холдинг и е стартирала досъдебното производство за длъжностно присвояване в особено големи размери. Към момента не е ясно срещу кого.

Първоначалната информация е постъпила в Софийска градска прокуратура от проверката, които Министерството на икономиката и енергетиката разпореди в компанията.

Ден след акциите Кокинов заяви загадъчно, че нарушенията “по груби сметки са за милиони левове”. Той отказа да конкретизира по какъв начин е източвано дружеството.

“Няма да коментирам дали само от рекламни договори или и по друг начин. Просто по време на проверката, която извършваме повече от няколко седмици, се натъкнахме на шокиращи неща. Те послужиха за образуване на това наказателно производство”, заяви софийският прокурор.

Той съобщи, че внезапната акция е провокирана от получена във вторник  информация, че определени лица е възможно да се укрият или да манипулират документация.

Прокурорът гарантира, че акциите са постигнали целта си и необходимите документи, които ще обезпечат наказателното производство, са конфискувани.

В същото време Кокинов разграничи акцията в “Булгартабак” от мегаскандала “Александров - Овчаров”, който тече трета седмица и в който косвено бе намесен “Булгартабак”. Шефът на холдинга Христо Лачев заяви, че директорът на националното следствие Ангел Александров му е искал по 150 000 лв. месечно за “лични нужди” и че посредничил за кадрови назначения по линия на ДПС. Александров от своя страна спомена за компрометиращи, според него, договори на държавното дружество с модни агенции.

По думите на градския прокурор, проверката, довела до акцията, е тръгнала през април, тоест, малко преди взаимните обвинения между участниците в скандала да добият публичност.

Той не коментира кой е поискал задвижването на държавното обвинение. В отговор на въпрос дали обвиненията за “личните нужди” на Александров имат връзка с акцията, Кокинов отговори отрицателно.

По информация на Mediapool при нахлуването в “Булгартабак” са иззети освен договори с рекламни агенции и такива с дистрибутори. Разпространението на цигарите открай време се смята за един от начините за източване на тютюневия холдинг.

“Булгартабак” е в центъра на мощни политически драми в последните години заради последователния отказ на ДПС да позволи приватизация на дружеството. Предполага се, че по този начин партията на Ахмед Доган спасява “обръчи от фирми”.

Споделяне

Още по темата

Още от България