Акцизът на бездимните цигари се качва до 40% от този за традиционните

Промяната се предвижда да влезе в сила от 1 октомври тази година

Менда Стоянова

Акцизът на т.нар. бездимните цигари, при които тютюнът се нагрява, а не изгаря, ще бъде вдигнат от 1 октомври тази година от сегашните 26% на 40% от ставката за конвенционалните цигари.

Това съобщи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която внесе предложение за изравняване на данъка върху обикновените и нагреваемите цигари. Проектът ѝ бе подкрепен на първо четене от бюджетната комисия в парламента с гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти", като Стоянова се зарече да внесе обещаните поправки между първо и второ четене.

Вариантът с по-малкия скок на акциза бе договорен на коалиционен съвет в сряда. Причината е, че първоначалният проект на Стоянова предизвика силни критики, а премиерът Бойко Борисов обяви, че той ще бъде оттеглен, след като го обвиняват, че зад текстовете стоят интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски. От ДПС категорично обявиха, че това не е вярно, защото Пеевски вече продаде съществената част от цигарения си бизнес на "Бритиш америкън тобако", и добавиха, че ще гласуват против проекта на Стоянова. В крайна сметка ГЕРБ и патриотите не се отказаха от идеята да вдигнат акциза върху IQOS, но не до нивото за обикновените цигари, а с по-малка стъпка.

От 23 страни в ЕС, в които се предлагат тютюневите стикове за IQOS, продуктите за него се облагат с 67% във Франция (където ставката е най-висока), с 49-50% от акциза за обикновените цигари в Испания и Италия. 43% и съответно 45% са ставките в Швеция и Португалия. Останалите страни са под ставката от 40%, включително Германия, Великобритания, Унгария и др. Средното ниво на облагане в ЕС е 32%, каза в четвъртък Стоянова.

Според първоначалното предложение акцизите върху бездимните изделия трябваше да се изравнят с тези на конвенционалните цигари и една кутия да поскъпне от 5.50 на 10 лв. по данни на производителя "Филип Морис". Стоянова твърди, че вдигането на акциза не означава директно вдигане на цената и че сега една кутия обикновени цигари от 5.50 лв. е с акциз в размер на 3.56 лв., докато кутия от нагреваемите цигари на стойност 5.50 лв. е с акциз 0.93 лв.

В бюджетна комисия Стоянова се аргументира, че в следващите години се очаква рязко повишаване на пазарния дял на нагреваемите цигари, което ще доведе до дефицит в бюджетните приходи от акцизи заради спада на потреблението на конвенционални цигари. Затова трябвало още сега да се вземат мерки.

От БСП контрираха, че новият продукт трябва да се насърчава, защото е по-малко вреден от традиционните цигари по подобие на по-ниските данъци за по-слабо замърсяващите автомобили. "Ако трябва да стимулираме по-малко вредното, нека да стимулираме изяждането на една зелена ябълка сутрин, което поне е доказано полезно", отвърна Стоянова.

Георги Търновалийски от левицата пък каза, че акцизът не бива да се покачва, защото това ще доведе до контрабанда или внос от съседни държави, защото българите ще започнат да си набавят изделията от съседни държави като Сърбия, където данъкът е 11%.

Менда Стоянова обясни накрая, че се е съгласила с критиците на законопроекта по два въпроса – че облагането на IQOS трябва да е на база на вложеното количество тютюн, а не на брой изделия и че скалата за увеличение трябва да е по-плавна.

Затова тя ще предложи облагането от 1 октомври да се покачи на 233 лв. на килограм тютюн, от което в бюджета се окачват допълнителни приходи от около 5-6 млн. лв. вместо първоначално обявените 15 млн. лв.

Тютюневата компания "Филип Морис", която засега единствена е регистрирала и продава бездимни изделия на българския пазар под марката IQOS, предложи да се въведе справедливо увеличение на акцизите на всички тютюневи изделия, продавани на пазара, а не само върху нейния продукт. От компанията уточняват, че само малко увеличение на специфичния компонент на акциза върху цигарите може да генерира необходимите приходи за бюджета. Компанията предлага и друг вариант - пропорционално увеличение на акцизите върху всички тютюневи изделия, което ще поддържа справедливостта на пазара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес