Акцизът на бездимните цигари става 40% от този за традиционните

Бирата в кенове над 5 л остава без бандерол

Акцизът на бездимните цигари става 40% от този за традиционните

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ спази обещанието си и внесе предложение акцизът на бездимните цигари да се увеличи от сегашните 26% на 40% от този за традиционните.

Това става ясно от внесените поправки между първо и второ четене на закона за акцизите, които се очаква да бъдат одобрени на второ четене от бюджетната комисия във вторник.

Първоначално Стоянова настояваше данъкът да се вдигне до 100% от облагането за традиционните цигари, но след критики от страна на цигарения бранш ГЕРБ и патриотите се разбраха увеличението да е до 40%. Така 1 кг тютюн за бездимни цигари вече ще се облага с 233 лв. вместо със 152 лв., каквато беше тарифата до момента.

Това означава, че акцизът на кутия бездимни цигари ще се увеличи от 93 стотинки в момента на близо 1.43 лв. за кутия.

Бирата в кенове над 5 л няма да бъде облепяна с бандерол, предлага още Стоянова между първо и второ четене. Първоначално ГЕРБ предложи въвеждане на бандерол за този вид продукти, но впоследствие партията се е отказала от мярката най-вероятно заради административната тежест. Според търговци на бира подобна стъпка би увеличила цената на пивото минимално, но би довела до забавяне на доставките заради тромавите процедури в акцизните складове.

Споделяне

Още от Бизнес