Акцизът на IQOS ще продължи да се вдига

Покачването на данъка до 233 лв. за килограм от 1 октомври е само първа стъпка

Менда Стоянова

Акцизът върху нагреваемите цигари ще продължи плавно да се покачва.

Това стана ясно от коментар на Менда Стоянова от ГЕРБ, след като председателстваната от нея комисия по бюджет и финанси одобри на второ четене първата стъпка от покачването на данъка върху изделието. Кога и какви ще са следващите стъпки ще се договаря на срещи между финансовото министерство и производителя "Филип Морис".

Според промените от 1 октомври акцизът ще се увеличи от сегашните 26% върху ставката за конвенционалните цигари на 40%. Новост е също, че данъкът занапред няма да се изчислява на къс цигари, а на килограм тютюн заради спецификата на нагреваемите цигари, които ползват по-малко количество тютюн от обикновените. Така от 1 октомври IQOS, както продуктите са известни в България по името на марката на единствения производител, който ги предлага у нас - "Филип Морис", ще се облагат с 233 лв. на килограм тютюн при 152 лв. сега. Данъкът на кутия стикове, който сега е 0.93 лв., ще се покачи с около 0.50 лв.

Първоначално Стоянова внесе предложение за изравняване на акциза на нагреваемите цигари с този на конвенционалните. Така данъкът трябваше да скочи от сегашните 26% на 100% от данъка за конвенционалните продукти. След силна обществена реакция против предложението в крайна сметка ГЕРБ и патриотите се разбраха на първо време ставката да се покачи до 40%.

От думите на Менда Стоянова във вторник се разбра, че това няма да е последното увеличение на данъка върху новото изделие, защото предстои скоро на българския пазар нагреваеми цигари да се предлагат от още две компании извън сегашния единствен производител "Филип Морис". Така, по думите на Стоянова нагреваемите цигари ще заемат все по-голяма част от пазара, което води до неизпълнение на бюджетните приходи от тютюневи изделия. Депутатката не даде отговор дали се очаква промяна от 1 януари 2019 г.

Според Менда Стоянова на този етап няма никакви сигурни доказателства, че нагреваемите цигари са по-малко вредни за здравето от конвенционалните изделия. Затова тя не може да приеме аргумента, че продажбата им трябва да се стимулира през данъците, за да се ограничат вредите за пушачите.

На противоположна позиция се оказаха депутатите от БСП, които смятат, че нагреваемите цигари трябва да се насърчават, защото не съдържат катрани и други вредни вещества, които се отделят при изгарянето на тютюна. Според Стоянова обаче не може да се твърди, че IQOS са бездимни продукти, защото т. нар. "пара" била всъщност дим. В противен случай можело да се допусне, че нагреваемите цигари могат да се пушат на забранените за традиционни цигари места, което по думите на Стоянова е недопустимо.

"Изненада съм от рязката позиция на БСП, която иначе е доста сериозен искател на средства за разходи в бюджета, но когато става дума за приходи, те са против. Наистина съм изненадана от тази реакция, но явно тя беше добре организирана и постигна своя ефект. В крайна сметка ние сме тук не за да налагаме едно или друго свое решение, а да се съобразяваме с общественото мнение", коментира шефката на бюджетната комисия.

Тя обясни и защо е оттеглила предложението си за въвеждане на бандерол на бирата в опаковки над 5 л. "Видяхме, че на този етап техническо е невъзможно производителите да изпълнят това искане", каза тя.
По думите ѝ предложението ѝ не е касаело по никакъв начин размера на акциза за бирата.

"Това предложение касаеше допълнителна мярка във връзка с контрола. При проверките си НАП – особено в курортите, където се предлага all inclusive, e констатирала невъзможност да се осъществи контрола за количеството бира, което е закупено и продадено, защото all inclusive-а е включен предварително в цената и не се знае какво количество от тази напитка ще се използва", обясни Стоянова.

По думите ѝ предстоят разговори с производителите на бира, за да се намери механизъм за отчитане на оборотите на заведенията от наливна бира.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?