Акцизът за бездимните изделия все пак се вдига, но на стъпки

Производителят на бездимните цигари разполага с клинични изследвания за ефекта им върху здравето на пушачите

Избликът на Бойко Борисов от сряда вечерта срещу коалиционните му партньори даде резултат и ден по-късно - в четвъртък, всички във властта смирено подкрепиха увеличаването на акциза на бездимните цигари. В защитата на властовото предложение се включиха и депутатите от ВМРО, които само преди 24 часа бяха против него. В крайна сметка управляващите обявиха, че вдигане на акциза върху бездимните изделя ще има, но това ще става на стъпки.

Независимо че увеличението ще донесе едва 15 млн. лв. повече в бюджета за тази година, управляващите обявиха, че тези пари можело да отидат за майките с деца с увреждания, за нуждаещи се и за болници. На въпрос на Mediapool това не е ли популизъм, от който преди ден премиерът Бойко Борисов каза, че му е писнало, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не отговори.

Законопроектът за приравняването от 1 октомври 2018 г. на техния акциз с този за обикновените цигари, за който преди ден премиерът Бойко Борисов каза, че ще бъде оттеглен, остава, съобщи след срещата Цветанов на извънреден брифинг в парламента, на който обаче бяха отказани отговори на журналистически въпроси.

След разговори с премиера и лидерите на трите партии от "Обединените патриоти" станало ясно, че се е получило неразбиране с част от партньорите на ГЕРБ, но противоречията вече са изгладени. Така вдигането остава на дневен ред в парламента, тъй като управляващите били загрижени за здравето на нацията.

Любопитно е как НФСБ, които внесоха поправките за разрешаване на пушенето на определени зони в заведенията, сега подкрепят проектозакона за увеличаване на акциза с мотива, че бездимните тютюневи изделия са вредни.

"Понеже във вчерашния ден имаше различни мнения, които бяха изявени от "Обединени патриоти“ в лицето на ВМРО, и се получи едно пропукване, днес проведохме отново разговори. Разговори проведохме и снощи с премиера Бойко Борисов и днес с колегите стигнахме до решение, с което казваме, че няма да оттеглим законопроекта, който е внесен в момента, но отчитаме нарушената комуникация с колегите от ВМРО и затова искам да им се извиня. Но това, което в момента ще направи председателят на бюджетната комисия, е да отложи законопроекта за разглеждане за другата седмица, за да се направят по-задълбочени анализи", обясни Цветанов.

Вероятно сега скокът ще е до 50 на сто от налога за цигарите

От думите му стана ясно, че повишаването на акциза вероятно ще става на стъпки.

В момента за нагреваемите цигари той е 152 лв. за кг вложен тютюн и тъй като в стиковете се влага много по-малко тютюн, отколкото в обикновената цигара, така производителите на бедзимните изделия плащат акциз от 93 стотинки за кутия с цена от 5.50 лв. за крайния потребители, а тези на обикновените цигари – 3.53 лв. при същата цена за клиента. ГЕРБ искаше повишаване на акциза за тези изделия на 177 лв., което според единственият вносител на стиковете у нас – "Филип Морис", ще ги оскъпи до 10 лв.

Цветанов обясни, че сигурно ще се приложи практиката от Франция, където е най-високият акциз за тези тютюневи изделия – 70 на сто от налога за обикновените цигари. По думите на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова сегашния акциз у нас за бездимните цигари е 26 на сто от този на обикновените.

"Затова смятаме, че ще е нормално да започнем към този момент с 50%. Но всичко това е само една възможна хипотеза“, посочи Цветанов.

Шефката на парламентарната бюджетна комисия посочи още, че България се била превърнала в тестови полигон за тези цигари, а на реплика, че първо те се появяват в Япония, отвърна, че това не е в Европа.

Менда Стоянова: Откъде да знаем, че тези изделия са по-безвредни?

Стоянова също така попита откъде идва убедеността, че тези изделия са по-безвредни от обикновените цигари. Според нея това не било така и Световната здравна организация трябвало да се произнесе по въпроса.

"Може би ние сме един полигон за експерименти как тези цигари действат на пушачите. Ще се види във времето какви ще са въздействията. И това е работа на Световната здравна организация, която обикновено, за да се произнесе дали един продукт е безвреден, по-малко вреден или еднакво вреден на друг, ѝ трябват години подобни изследвания и наблюдения. Неслучайно Здравната организация в САЩ – онази, която единствена има право да разрешава различни видове продукти да излязат на американския пазар, вече двукратно отказва на въпросния производител да пусне тези цигари на пазара там поради недоказано намалена вредност“, посочи Стоянова. Според нея тези медицински теми трябва да се коментират от медицински лица. "Въпреки че за мен е странно, че в медиите точно лекари твърдят, че тези цигари са безредни или по-малко вредни. Всички можем да попитаме себе си защо и да си дадем отговор“, отбеляза тя.

Атаката била срещу печалбата на производителя

Управляващите дружно декларираха, че целта на увеличението не е вдигане цената на тези изделия за потребителите, а да се намали печалбата на някои частни компании и ще се защити общественият интерес, за да могат тези пари да влязат в бюджета и да бъдат разпределяни за дейности, от които държавата се нуждае.

"Другия вторник, когато правим стандартните си срещи на партиите от коалиционното мнозинство, продължаваме да говорим и обсъждаме. Продължаваме и комуникациите си с премиера Бойко Борисов“, обясни Цветанов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че е говорил с финансовия министър част от парите, които ще дойдат от акциза на бездимните цигари, да отиват за нуждаещи се хора.

Той обясни, че по принцип е против да се повишават цени на стоки, "но тук не става въпрос за хляб, мляко или лекарства, а става въпрос за пушене, което така или иначе уврежда организма“.

Още не влезли в бюджета, парите от повишението нагласени

"Повишаването на акциза, което специалистите ще го изчислят с колко точно процента ще стане, но ще стане на стъпки, ще бъде комбинирано с това част от парите, влизащи в този акциз, да отиват за действително нуждаещи се. Ето тук вече от седмици стоят палатки с майки на деца с увреждания и защо не пари, които могат да дойдат от цигари, да не отидат при хора с увреждания. Говорил съм за това с министъра на финансите. Аз от една година лобирам за построяване на нова болница в Ямбол – моя избирателен район. Там цялата област чака това повече от 20 години. Да, ама трябват едни 12 млн. лв. Според финансовия министър от акциза ще влизат 35-40 млн. лв. годишно, а догодина може би и два пъти повече. Защо част от тези пари да не отидат точно за такива нужди? Така че в момента съм убеден в положителната страна на този въпрос“, поясни Сидеров.

Представителите на управляващата коалиция отказа да отговарят на въпрос не е ли това популизъм.

Анализаторите на тазара на тютюневи изделия обаче смятат, че повишението на акциза ще доведе до внасянето на тези стикове от съседна Сърбия, където една кутия струва 4 лв., или дори от Гърция, където ако се повишат цените у нас с предлаганите размери, стиковете ще струват по-евтино. В Украйна пък тези изделия се продават по 1 евро и интернет е заринта от предложения за онлайн търговия с бездимните цигари. Така приходите в хазната точно от тези изделия остава под въпрос.

ВМРО още смята, че са по-добри от цигарите, но се размисли за хазната

Народният представител от ВМРО Искрен Веселинов обяви, че изразените преди ден съмнения на колегите му от партията, която е част от "Обединените патриоти", били свързани със защитата на потребителите.

"За нас наистина беше важно да гарантираме това, че потребителите няма да бъдат потърпевши от това увеличение на акциза. Но в тази посока предстоят още разговори. Радваме се, че комуникацията по този въпрос е възстановена в коалицията и се надявам, че ще достигнем до един резултат, който е добър най-вече за потребителите и за тяхното здраве“, посочи Веселинов.

"Ние продължаваме да залагаме на това, че този дим е по-малко вреден за хората. И в края на краищата това може да бъде едно достатъчно добро решение за фиска на България“, каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?