Акцизът за цигари и горива се увеличава, "Виктори" поскъпва до 1,50 лв.

Данъчните промени за догодина ще следват стъпките, предвидени в 3-годишната стратегия 2003 - 2005 година, стана ясно след вчерашното заседание на Националния съвет по данъчна политика. Акцизите ще продължат да се увеличават, а данък печалба и данък общ доход за най-ниските заплати ще намалеят, съобщи днес директорът на "Данъчна политика" в министерството на финансите Людмила Елкова.

И от догодина ще се увеличат акцизите върху цигарите и горивата. Предложението е цигарите с филтър да се облагат с 0.0004 лв. на къс плюс 43.5% от продажната цена, а тези без филтър - с 0.0002 лв. и 20 процента. Най-продаваната марка цигари у нас - "Виктори", ще поскъпне от сегашните 1.20 лв. на 1.50 лева.

Елкова припомни, че поетапното увеличаване на акцизите е поето като ангажимент от България в предприсъединителните преговори с Европейския съюз. Според договореностите, акцизът ще поскъпна постепенно всяка година, за да се изравни с минималните нива на този данък в ЕС. Според определените стъпки, до 2010 г. акцизът на "Виктори" трябва да стигне 64 евро на 1000 къса цигари или само акцизът за една кутия да бъде 2.51 лв, а цената ѝ - 4.05 - 4.10 лв.

Националният съвет по данъчна политика все още нямал яснота с колко ще бъдат увеличени акцизите върху горивата от 2004-та.

Намалението на преките данъци ще следва плътно заложеното в 3-годишната стратегия, изготвена през миналата година. От догодина ще бъде намалена само най-ниската ставка за облагане на доходите на физическите лица - от сегашните 15% на 12 процента, а необлагемият минимум ще се повиши с 10 лв. - от 110 на 120 лева месечно. Елкова призна, че няма точна оценка за отражението на това решение върху приходите на бюджета. Тя обаче каза, че става въпрос за значителна сума, защото 1.2 млн. души в страната получават минимална работна заплата.

Засега хората на Велчев са отхвърлили възможността за въвеждането на единна ставка за данък общ доход, която се тиражираше в последните дни. Не е дошло и времето за въвеждането на семейното подоходно облагане.

От догодина данък печалба ще намалее от 23,5 на 20%, както бе планирано. Елкова съобщи, че се обсъжда идеята да се въведе 100% амортизация на активите при инвестиции над 10 млн.лв., по които от началото на тази година се опрощава плащането на ДДС.

Трите такси, които в момента се събират за автомобилите, се редуцират до две, но без особена финансова промяна.

Пътната такса ще бъде заменена от винетната система, разработвана от регионалното министерство. За да ползват републиканската пътна мрежа, шофьорите ще си купуват винетки. Екотаксата ще отпадне като самостоятелен налог, но с размера ѝ ще бъде увеличен сегашният акциз за горивата.

За догодина ще се актуализира и списъкът на общините с по-висока от средната безработица, в които от тази година бе въведена нулева ставка по данък печалба. За основа щели да се използват данните за безработицата през 2003 година.

Министерството на финансите планира скорошна среща с Националното сдружение на общините в България, на която ще се обсъди определянето на такса смет. Експертите на Милен Велчев обсъждали и промени в патентните данъци, но все още нямало яснота за размерите, които ще се въведат от догодина.

Ведомството на Милен Велчев възнамерява да внесе пакета от данъчни закони в правителството най-късно през септември т.г., за да не се повтори излизането на данъчни закони в Държавен вестник в последните дни на годината.

Споделяне

Още от Бизнес