Реформаторският блок:

Актуализацията на бюджета е "грабеж", президентът да наложи вето

Радан Кънев и Найден Зеленогорски. Сн. БГНЕС

За президентско вето върху планираната от правителството актуализация на бюджета призова новосъздаденият Реформаторски блок. Тази стъпка, както и взимането на 1 млрд. лева заем нямат икономическа обосновка, ще докарат много хора до фалит, ще вкарат държавата в дългова спирала и ще облагодетелстват единствено мафията и олигархията, заявиха петте партии от блока в неделя.

Те посочват, че в момента фискалният резерв на страната е над 5.8 млрд. лева, което означава с 1.8 млрд. лева над минимално допустимия резерв, а в същото време правителството смята да отдели половината от заема именно за резерва.

Правителството ще се събере извънредно в понеделник, за да приеме актуализацията на бюджета за тази година, съобщи преди ден финансовият министър Петър Чобанов. Веднага след това проектът влиза в Народно събрание, където се очаква да бъде спешно гласуван идната седмица.

Икономическият екип на блока се обяви за спирането на тази актуализация и я определи като "грабеж", тъй като се отделят средства без ясно предназначение. Експертите определят мерките, които кабинетът "Орешарски" предприема, като краткосрочни.

Те изразиха съмнения и в независимостта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).


Според председателя на партия "Демократи за силна България" (ДСБ) Радан Кънев, вземането на нов заем ще доведе до "нов данък "енергийна мафия".

Мартин Димитров от "Синьо единство" призова президента да спре тази схема за източване на бюджета, като наложи вего.


Това са първите стъпки, които правителството поема по пътя на Жан Виденов. Те ще бъдат пагубни за България. Очакваме скок на лихвените равнища, както за домакинствата, така и на бизнеса, посочи той.


Радан Кънев допълни, че 38-и ден гражданите протестират, а предвидената актуализация на бюджета е грабеж от джобовете именно на тези хора. По думите му чрез актуализацията се отделят средства без ясно предназначение и очевидно тези средства са със сериозни задкусилни намерения: "Вместо по-висока събираемост, която ни беше обещана от БСП и лично от Пламен Орешарски по време на предизборната кампания, чрез актуализацията на бюджета се отделят средства без ясно предназначение. Това е поведение на семейство, което взима заем за да сложи парите в килера".

Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите" коментира, че актуализацията е опит на правителството да си купи още малко време: "Този 1 милиард лева ще излезе солено на всички български граждани, на данъкоплатците и на бизнеса".

Заемът е отказ от курса на финансова дисциплина и показва, че правителството има къс хоризонт на действие, в който не изчислява последствията за страната, а се опитва да обслужи финансови интереси, различни от тези на гражданите, коментира Димитър Бъчваров от ДСБ.

Мартин Димитров отбеляза, че гласуването на актуализацията ще извади наяве кой е в управлението и кой е в опозиция, тъй като за преодоляване на ветото са необходими 121 гласа. "Няма да има свободни радикали като Волен Сидеров, които ту са в опозиция, ту не са", посочи той.

Представителите на реформаторското обединение се спряха и върху друга новина от седмицата – обещаното поевтиняване на тока с около 5%, решено от ДКЕВР, след като управляващите промениха със закони начина на ценообразуване.

По думите на Радан Кънев, председател на ДСБ, широко рекламираното намаление на цените на тока с 5% всъщност представлява 12% данък в полза на енергийната мафия.

Цената на електроенергията всъщност пада със 17 процента, но едва 5 на сто се отразяват в сметките на гражданите. Останалите се формират от пренасочване на средства вътре в системата и отиват в джобовете на господата Домусчиев, Ковачки и прочие за пряко финансиране на техните централи, посочи още Кънев, позовавайки се на разчети и анализи на Реформаторския блок.

На въпрос как гледат към подадената ръка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за партньорство с блока, Найден Зеленогорски отговори, че за да си партнираш с Реформаторския блок, трябва да си реформатор. По думите му Борисов не е показал през годините на управление да е такъв.


"Не може да кажеш И.Ф. е виновна, тя да си отиде, а ти да си в бял костюм. Всеки трябва да понесе своята отговорност - партия ГЕРБ има един лидер", посочи още Зеленогорски. "На този етап не мислим, че нещо се е променило и не виждам ГЕРБ да са нещо по-различно от другата страна на монетата на задкулисието", заключи той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес