Актуализацията на бюджета мина през няколко комисии

Предлаганата от правителството актуализацията на бюджета мина през няколко парламентарни комисии на първо четене в сряда. В социалната комисия беше прието да се отложи планираното за 1 юли увеличаване на т. нар. вдовишка добавка върху пенсиите и въвеждането на добавката за старост на пенсионерите над 75 години, с което се спестяват 142 млн. лева.

Между първото и второто четене ще бъде прецизирано как да се похарчат въпросните 142 млн. лева. За момента се предвижда 73 млн. лева да бъдат за социални услуги и програми за деца, 50 млн. лева - за хората с увреждания и 18 млн. за социално подпомагане.

Актуализацията мина и в комисията по земеделие. Предвижда се бюджетът на земеделското министерство да бъде орязан с 51 млн. лв. В проекта за актуализация няма конкретен запис за 116 млн. лв. за национални доплащания на тютюнопроизводителите, но средствата фигурират като част от общия размер на заложените разходи. “Доплащанията са обещани и ще бъдат изплатени“, обещаха депутатите от ГЕРБ Христина Янчева и Стоян Гюзелев.

Парламентарната комисия по култура също прие проекта за актуализация като намали с 20% парите на Съвета за електронни медии (СЕМ) и запази държавната субсидия за Българската национална телевизия (БНТ), Българското национално радио (БНР) и Българската телеграфна агенция (БТА). Субсидията на Министерството на културата също се намаля с 10 %.

С актуализацията, приета и от Комисията по външна политика, се съкращават с 15% разходите на МВнР.

Споделяне

Още от Бизнес