Актуализацията на бюджета отвори партийните кошници с обещания

Лансира се по-нисък ДДС за книги, плодове и зеленчуци

Актуализацията на бюджета отвори партийните кошници с обещания

Закъснялото внасяне в ЕК на национален план за възстановяване крие риск пред сметките в актуализацията на бюджета. Такива опасения изказаха депутати от "Има такъв народ" и ГЕРБ по време на обсъждането на проекта на актуализация на държавния бюджет за 2021 г., чието финално гласуване остана за петък. ГЕРБ обяви, че няма да подкрепи актуализацията. Такава бе стратегията на бившите управляващи и при гласуването на промяната на бюджетите за здравеопозване и пенсии.

Различните партии обещаха между двете четения да предложат допълнителни средства за общини, за 120 000 ученици от бедни семейства, туризъм, култура, земеделие и др.

Предложението на служебното правителство е за увеличаване на държавните разходи с 1.807 млрд. лв. - основно за социални и здравни плащания, както и за президентските избори. Парите ще дойдат от преизпълнение на приходите в хазната с 2 млрд. лв.

Заложеният от ГЕРБ дефицит за тази година бе 4.887 млрд. лв., но сега се предвижда да падне с 0.3% до 4.604 млрд. лв.

Риск за аванса

"Едно от притесненията е рискът от неполучаване на предвидените 1.6 млрд. лв. аванс по плана на възстановяване. Това ще доведе до влошаване на дефицита от приблизително 5% или 6.2 млрд. лв", предупреди Пламен Данаилов от "Има такъв народ". Той добави, че оптимистичният сценарий е средствата да постъпят едва през декември.

ГЕРБ предупреди за скрит дефицит в предлаганите промени.

"Няма сигурност, че до края на годината ще постъпят 424 млн. лева, представляващи 3% от авансовото финансиране по линията от плана на ЕС за възстановяване и устойчивост", каза Ананиев.

По принцип в настоящия Бюджет 2021 г. е заложено получаването на аванс от България от 10% по плана или 1.2 млрд. лв. В предходните месеци обаче той бе увеличен от Брюксел на 13% и затова в актуализацията на бюджета са включени още 424 млн. лв., които представляват този ръст от 3 процентни пункта по средствата за аванса.

Бабикян: ГЕРБ е виновен за забавяне на плана

Арман Бабикян контрира, че отговорността за невнасяне на Плана за възстановяване до момента е изцяло на ГЕРБ и не може да се търси отговорност от финансовия министър.

"КОЙ е нещо прословуто в България. Кой не внесе плана за възстановяване? Все пак парламентите в България вече са за 20 дни. Вие не внесохте плана за възстановяване (сочейки към депутатите от ГЕРБ в залата - б.а.), така че не задавайте този въпрос на служебния министър на финансите, мисля че е излишно.", каза Бабикян.

С доста ирония той посочи, че за последните 11 години ГЕРБ бе на власт, но отговорността се прехвърля на друг. "За първите 6 години отговорност носеше Станишев, той беше виновен за всичко. След това за 3 години отговорност носеше Орешарски, нататък вече Covid носеше отговорност. При вас виновни няма. Защо за 2 месеца питате", заключи Бабикян.

Асен Василев: Отговорността за актуализацията е на парламента, затова ви се плащат заплати

Финансовият министър Асен Василев също се намеси по въпроса и посочи, че отговорността за актуализацията на бюджета е на парламента, на който гражданите затова плащат заплати.

"Политическата отговорност за този бюджет е на този парламент, затова ви се плащат заплати, затова са ви избрали гражданите. Ако парламентът реши, че не трябва да има актуализация, политическата отговорност пак е на този парламент. Ние можем само да направим предложение. Правителството е изпълнителна власт, то изпълнява волята на парламента. Ние сме парламентарна република. Ако е имало периоди в държавата, когато правителството не е било изпълнителна власт, а е нареждало на парламента, силно се надявам да са останали в миналото", каза Василев.

ДПС не иска раздаване на пари с постановления

От ДПС настояват разходите, които ще се правят чрез тази актуализация, да бъдат разписани между четенията като твърди суми в бюджета на съответните ведомства, за "да не остане съмнения, че отново ще се раздават по модела джипка", каза Петър Чобанов. Т.е. да не се раздават с постановления на МС без санкция на НС.

"Трябва да се следят капиталовите разходи, които са изпълнени само на 25%, до края на юли, а до края на година едва ли ще надхвърлят 70%. Т.е. около 2 млрд. лв. могат да не бъдат усвоени, но те могат да бъдат преразпределени. Покрай казуса АПИ парламентът може да вземе решение и да се прехвърлят за допълнителни разходи", каза Чобанов. Той направи прогноза, че дефицитът може да се увеличи и да достигне 7%

Заявки за още пари за общини, 120 000 ученици и туризъм

От БСП посочиха, че ще подкрепят актуализацията, но между двете четения ще внесат промени. Партията ще предложи малко под 100 млн. лв. да се насочат за общините, за които в момента не са предвидени допълнителни средства, посочи Румен Гечев от БСП. Други 35 млн. лв. се предлагат за отпускане на по една минимална работна заплата за всяко самостоятелно наето лице. БСП предлага още 7.5 млн. лв. да се насочат за бедни семейства. Те ще се отпуснат под формата на 250 лева за началото на учебната година, като плановете са да се обхванат 120 000 деца от първи до четвърти клас.

От "Има такъв народ" посочиха още, че групата на военноинвалидите е системно неглижирана в българската политика и техните пенсии не са обновявани с десетилетия. Затова партията между двете четения ще внесе предложение за специална добавка за тях.

Пламен Данаилов посочи още, че през 2021 г. ваучерите за храна са увеличени от 60 на 80 лева за месец. "Това доведе до изчерпването на заложените 350 млн. лв. и са необходими допълнителни 40 млн. лв. да края на 2021 г. В противен случай 450 000 потребители биха останали без месечни ваучери за храна", каза още той. От партията посочиха, че за фермерите липсват компенсаторни мерки и стимули за повишаване на конкурентоспособността им.

В проекта за актуализация на служебното правителство се предвиждат 431 млн. лв. подкрепа за бизнеса. От тях 30 млн. лв. са за авиопревозвачите. Най-голямата сума от 240 млн. лв. е за мярката 60 на 40, а останалите 160 млн. лв. са за други засегнати сектори от пандемията.

"Смятам, че ще е абсолютно справедливо половината от тези 160 млн. лв, т.е. 80 млн. лв. да са специално за туристическия сектор, защото редица от работещите в туризма са пред ръба на фалит", каза Ивайло Кожухаров от ИТН.

От ДПС посочиха, че липсват средства и за нарастващия мигрантски натиск, а също и за земеделие. Финансовият министър Асен Василев посочи, че между първо и второ четене ще направят искане за допълнителни средства по бюджетите на МВР и МО за мигрантската криза около Афганистан.

Георги Ганев от "Демократична България" посочи, че коалицията ще подкрепи на първо четене проекта, но си запазва правото за корекции между двете четения. Сред приоритетите им е по-голяма прецизност за изразходване на допълнителните средства. Формацията ще следи да се "извлече най-много информация какви са очакваните ефекти, така че най-много да спечели обществото от всеки похарчен лев". Друг приоритет ще е да се обърне особено внимание върху стимулирането на ваксинирането от населението.

По-нисък ДДС за книги, плодове и зеленчуци

Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!" настоя за специални средства за културни дейци и диференцирана ставка на ДДС за книгите, която да е по-ниска от настоящите 20%. Междувременно депутатът от "Има такъв народ" Пламен Абровски обяви, че вече са входирали предложение за намаляването на ДДС ставката за плодове и зеленчуци от 20 на 9%.

Споделяне

Още от България