Актуализацията на бюджета приета с познатите аргументи "за" и "против"

Актуализацията на бюджета приета с познатите аргументи "за" и "против"

Проектът за актуализация на бюджета за тази година беше приет на първо четене от парламента в четвъртък, като аргументите "за" и "против" повтаряха нееднократно изказваните и от управляващите, и от опозицията.

Подкрепа на проекта дадоха 120 депутати от ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция. 51 народни представители от левицата и ДПС и някои независими гласуваха против. Нямаше въздържали се.

Параметрите на актуализацията са известни, а в доклада на водещата комисия по бюджет и финанси, прочетен от председателя ѝ Менда Стоянова, както и в докладите на останалите бюджетни комисии бе предложено проектът, изготвен от експертите на финансовия министър Симеон Дянков, да бъде подкрепен.

Какво предвижда актуализацията

Новата бюджетна рамка има три опорни точки, обявени и от Дянков от трибуната в началото на обсъждането - ограничаване на разходите, намаляване на фискалния резерв до 4.3 млрд. лева и отпускане на повече средства за здравеопазване, социални дейности и за премии за тютюнопроизводителите.

Разходите на ведомствата е предвидено да се свият с 20%. Заложен е дефицит в края на годината от 4.8% от БВП или 3.8% в зависимост от използваната методика на изчисляване, като министър Дянков твърди, че дефицитът ще е по-малък от посочения, защото "е добре да се презастраховаме".

Минималният размер на фискалния резерв се редуцира от 6.3 млрд. лв на 4.3 млрд. лв.

Трансферите от бюджета към общините се намаляват с 20% за половин година или със 138 млн. лв.; към държавните висши училища - със 77 млн. лв.; към БАН - с 15 млн. лв. Предвидено е увеличение на бюджетните кредити за НЗОК с 10 млн. лв.

Гръм порази часовниците в парламента, актуализацията на бюджета ги оправи

Проливният дъжд от сряда привечер, който бе придружен и с градушка, нанесе поражения и на сградата на Народното събрание. Паднал наблизо гръм порази електронната система на часовниците в парламента.

Сутринта в четвъртък по време на дебата за актуализацията на бюджета репортери забелязаха, че часовниците са "замръзнали“ на 17.37 ч.

"Времето“ бе спряло навсякъде – и в парламентарното кафене, и в стаите на парламентарните групи.

Стрелките останаха неподвижни точно до края на дебата по актуализацията, а след това системата проработи и часовниците тръгнаха.

Още

Заложен е прогнозен икономически ръст от 1%, същевременно обаче е предвиден спад на приходите от около 2 млрд. лв. от записаните в действащия бюджет, сметнат при спад от 2.2% на БВП.

116 млн. лв. са за премии на тютюнопроизводителите, макар сумата да не е изрично посочена в текста на проекта. За социални дейности са планирани допълнителни 142 млн. лв., за Национална компания "Железопътна инфраструктура" - 45 млн. лв.

"Предимството на актуализацията е, че не пипаме данъците"

С актуализацията на бюджета не се променя данъчно-осигурителната политика и се запазват преките и косвените данъци, заяви от трибуната финансовият министър. Основните разходи са насочени за инфраструктурните проекти.

Гарантира се обаче социалната отговорност на държавата, защото най-голямата част от допълнителните средства в разходната част на бюджета са насочени за социални разходи.

Според обясненията на Дянков пред репортери в кулоарите на парламента, няма опасност да се наложи втора актуализация на бюджета наесен, каквито опасения се тиражират. В проекта на промени са предвидени два буфера - намаляване на минималната стойност на фискалния резерв и емитирането на държавни ценни книжа, напомни той.

"При добра фискална политика и особено при добро положение на нашите съседки до това няма да се стигне, но е добре да ги има като буфери", каза министърът.

За предложението на левицата да се намали акцизът на цигарите, за да спадне контрабандата, Дянков отсече, че това няма да стане тази година, а за следващата година е "малко вероятно".

Дянков не отхвърли възможността съкращението на средствата на ДАНС да е по-малко от предвиденото и коментира искането на МВР не само да не намали разходите си, а да ги увеличи със 102 млн. лв. с думите, че това е въпрос на гласуване на депутатите.

Левицата - да не се режат парите за общините, ДПС - да се даде на тютюнопроизводителите

От трибуната левицата поиска да не се намаляват субсидиите за общините, което, по думите на лидера на БСБ и бивш премиер Сергей Станишев, ще постави общините на колене.

"Няма дума в мотивите нито за въздействието върху икономиката на огромните просрочия към бизнеса, които създадоха огромна междуфирмена задлъжнялост. Няма нито дума за разнопосочните и объркани сигнали на правителството към икономиката. Нищо не се споменава и за огромния натиск върху икономиката и административните чистки", заяви Станишев. "Големият проблем не е как да се похарчат и разпределят парите. Големият проблем е, че правителството не може да събере приходите”, каза той.

От името на ДПС Алиосман Имамов обърна внимание на записания в проекта за актуализация ръст на БВП от 1%. Този ръст не е обоснован достатъчно убедително и се залага преди всичко на нарастване на износа, смята той.

Предвиденото намаление на приходите узаконява тенденцията, наблюдавана от началото на годината, а вземането на пари от резерва е с еднократен ефект. Според него, ако намалението на приходите продължи до края на годината, вероятно правителството ще бъде принудено да предприеме допълнителни мерки.

ДПС поиска конкретен запис на парите обещаните 116 млн. лв. премии за тютюнопроизводителите, които са предвидени в рамките на 1.143 млрд. лв. в резерва за неотложни нужди.

Синята коалиция настоява дефицитът в края на годината да е под 3% от БВП

Синята коалиция ще настоява в бюджета да бъде заложен дефицит под 3% по европейската методика на изчисление иначе има опасност да продължим да трупаме дефицит.

Съпредседателят на коалицията и лидер на СДС Мартин Димитров обърна внимание, че въпреки намеренията за съкращения на публичните разходи, никъде на практика те не достигат заложените параметри. Депутатът призова между първо и второ четене на проекта да се намалят още разходите, за да "няма нужда да чакаме Международния валутен фонд да дойде и да наложи необходимите реформи отвън".

Мартин Димитров бе подкрепен и от лидера на ДСБ Иван Костов, който обяви, че Синята коалиция настоява "да бъдат съкратени всички неефективни административни и териториални структури и да бъдат преструктурирани всички министерства и ведомства".

Костов повтори от трибуната и това, което с Димитров предложиха на срещата си с премиера Борисов и финансовия министър Дянков в навечерието на объсждането на актуализацията в парламента - да се направят промени в устройствения закон за бюджета и да се премине към изчисляване на бюджета по методиката на Евростат, както и да се предвидят законови промени, които да подобрят приходите от НАП и агенция "Митници".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес