Актуализацията на бюджета ще бъде гласувана от кабинета в понеделник

Сн. БГНЕС

Актуализацията на Бюджет 2013, в която е предвидено поемането на нов дълг, ще бъде гласувана на извънредно заседание на кабинета в понеделник, съобщи в събота финансовият министър Петър Чобанов. Той заяви пред Дарик радио, че след това законът ще бъде внесен в парламента, като целта е да се приеме възможно най-бързо.

Новият дълг от 1 млрд. лева няма да бъде изхарчен до края на годината, а цели да осигури буфер в тазгодишния бюджет, посочи Чобанов. По думите му трябва да е сигурно, че в началото на следващата година няма да се търси дълг ”на пожар".

”Никой не казва, че и старото правителство нямаше да вземе нов дълг. Тази възможност е планирана в бюджета още от тях", коментира Чобанов.

Финансовият министър обясни, че има много недофинансирани дейности, недобре планирани разходи, както и пера, които изобщо не са планирани в Бюджет 2013. 40 млн. лева ще бъдат отпуснати на социалното министерство, за да се осигурят пари за уязвимите групи. 

Засега в актуализацията на бюджета няма предвидено увеличение на минималната работна заплата и не е заложена сума за коледни добавки на пенсионерите.  Въпреки това ще се търси ресурс за коледни добавки, а въпросът за минималната работна заплата ще бъде решен окончателно в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

”Някои инвестиционни разходи трябва да бъдат направени за болници, които са в изключително лошо състояние”, обясни Чобанов. Той даде пример с болница за деца астматици, където има мухъл по стените. Здравният министър Таня Андреева вече даде заявка, че очаква 5 млн. лева от актуализацията на бюджета.

”Служебното правителство е поело ангажимент за субсидия от 11 млн. лева за земеделските производители и в момента тече процедура по нотификация. „Това са национални плащания. Вече са обещани, няма как да не ги направим. Те обаче не са бюджетирани", посочи Чобанов.

За пореден път Чобанов припомни, че има сериозни задължения на военното министерство, най-вече по линия на Военномедицинска академия, както и в МВР.

В енергетиката 86 млн. лева ще се появят и в приходната, и в разходната част на бюджета. Приходите ще дойдат от търговията с въглеродни емисии, като сметката е направена от МОСВ. В същото време в разходната част ще бъдат реализирани заради промените в Закона за енергетиката за зелената добавка. ”По този начин ще се плати част от цената за тока”, обясни Чобанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?