Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Актуализацията на бюджета връща ГЕРБ в пленарната зала

След провалена тристранка кабинетът прати в парламента исканията си за повече разходи

178 коментара
Актуализацията на бюджета връща ГЕРБ в пленарната зала

Правителството одобри на извънредно заседание в понеделник планираната актуализация на бюджета, включваща емитиране на дълг до 1 млрд. лв., с намерение депутатите да я одобрят преди летния си отпуск през август. Заседанието бе предшествано от неуспешен опит за прокарване на проекта през тристранния съвет и премина под знака на антиправителствени протести пред Министерския съвет, фокусирани срещу актуализацията и с искане президентът да наложи вето.

Моментът бе ловко използван от ГЕРБ, които внезапно се вживяха в ролята си на опозиция и говорител на недоволните от кабинета, като обявиха, че ще се върнат в парламента, заради корекцията на бюджета.

Още в началото на 42-то Народно събрание депутатите на ГЕРБ напуснаха НС и лидерът им Бойко Борисов заяви, че ще се върнат едва когато бъдат насрочени извънредни избори и в залата влязат за обсъждане промени в Изборния кодекс.

Борисов: БСП са си планирали да приберат 1 млрд. лв. , няма как да се разберем с тях

"Ние ще влезем в парламента по точката за бюджета, защото тя е в пъти по-важна от Избирателния закон", заяви Борисов, посочвайки, че правителството на Орешарски върви бързо по стъпките на Жан Виденов.

"С решението на Министерския съвет за актуализация на бюджета в следващите три години България ще премине в процедури по свръхдефицит и гръцки сценарий", предупреди бившият премиер.

"Г-н Орешарски не е никакъв финансист, никакъв икономист. С днешното си поведение го доказа. Тръгна по най-лесния начин - да вземеш готови пари и да ги дадеш по непрозрачен начин", посочи той.

По повод обещанията за разкриване на 250 000 нови работни места и за 50 000 в АЕЦ "Белене" Борисов коментира: "Дори в момента аз съм пак по-голям работодател от Орешарски, защото всяка сутрин 50-ина души взимат по 50 лв. пред нас. Той не е създал повече работни места от мен сега дори. Аз затова тези хорица не ги пъдя, нищо не казвам. Това са добри пари - 50 лева за два часа", каза той по адрес на протестиращите пред дома му в Банкя.

Той допълни, че ГЕРБ ще се опитат да разубедят управляващите за актуализацията на бюджета, но уточни: "Бихме се съгласили да се извади пакет от 150 млн. лева, приемаме да са за най-слабите".

"Една част от българите в момента ще вземат по някакви пари. Другата част, тези, които са на протеста, трябва да знаят, че ще връщат още 1.2 млрд. лева похарчени пари, защото те няма да раздвижат нито икономиката, нито производството, те ще заминат и няма да има ефект, освен временен", продължи той и направи извода, че "трябва да има предсрочни избори".

"Този нелегитимен парламент и управление абсолютно непрофесионално, неекспертно, доказано вече ще доведе до събитията от жан-виденово време", заяви Борисов.

"Многократно предупреждавах. След като не е никакъв финансист и икономист, днес Орешарски го доказа по безапелационен начин. Никога нямаше да тръгне по най-лесния начин, ако имаше малко опит в тази сфера", каза Борисов.

По думите му ГЕРБ са излезли от парламента, "за да бъдем съпричастни към десетките хиляди на улицата, които не искат това управление". Но сега щели да се върнат, "за да могат гражданите още един път да чуят нашите финансови експерти". Борисов се закани да присъства на заседанията на комисията по бюджет и финанси.

"Това беше имитация на заседание на тристранката"

Представители на КНСБ и "Подкрепа" се срещнаха с министрите на финансите, социалните въпроси и правосъдието Петър Чобанов, Хасан Адемов и Зинаида Златанова, след което казаха, че не са били убедени в необходимостта от актуализация на бюджета. Освен това синдикатите са недоволни, че са ги поканили на тристранката няколко часа преди провеждането ѝ, а самият проект за ремонт на бюджета получили минути преди заседанието.

Двата синдиката обаче се въздържат от официална позиция на този етап.

"КНСБ е предложило един пакет от около 200 млн. за допълнителни мерки, които аз искам да чуя днес дали някой има намерение да ги финансира... Това ще определи дали в рамките на този дълг (от 1 млрд. лв. - бел. ред.) могат да бъдат финансирани смислени мерки или някой ще прави други някакви негови неясни за нас все още упражнения", съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

"Искаме да видим има ли промяна в политиките, тъй като бюджетът в края на краищата и неговата актуализация трябва да предполагат, че чуваме какво казва и обществото, и народът не само през юни, а и през февруари", каза Димитров.

"Отговорът е, че в акцизите и ДДС ние виждаме резерви, които могат да бъдат събрани допълнително, особено върху горивата и върху алкохола, с които могат да бъдат финансирани допълнително разходи. Дали това ще се отрази допълнително на дефицита или не, предвид на отделните сметки, предстои да чуем", коментира още той.

От своя страна лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев каза, че реално не е имало заседание на тристранката, а са били разменени няколко думи. "В момента нашите експерти се запознават в детайли какво се предлага, така че не бих си позволил да направя едно импровизирано мнение. Това, което държа да кажа, е, че поне на мен не ми е много ясно защо се налага това. Предполагам, че бившият финансов министър Дянков е оставил пълен погром в хазната – нещо, което ние винаги сме го твърдели. Би било добре, даже ще направим един призив - ГЕРБ да се върне в парламента, защото обсъждането на бюджет, сега дали ще се гласува, или няма да се гласува, е друг въпрос, е една много важна тема, защото бюджетът е едно от най-важните неща в една държава", каза Тренчев.

Неизпълнението на приходите в крайна сметка се оказа 207 млн. лв.

Премиерът Пламен Орешарски не се появи на пресконференцията след правителственото заседание. Финансовият министър Петър Чобанов направи ретроспекция на фискалната политика на предишното правителство и повтори колко разгромни финансови действия е било предприемало. Той повтори, че спирането на разплащанията с бизнеса през втората половина на 2009 г. е довело до "лавина", която се е пренесла върху междуфирмената задлъжнялост.

"Беше реализиран икономически спад в размер на 7.6%. Това е най-големият икономически спад от въвеждането на валутния борд", каза Чобанов и повтори, че планираните приходи са надценени, липсват буфери както там, така и при разходите.

Тази пролет реалният растеж беше намален от 1.9% на 1.0%, припомни той.

"В резултат на активния диалог с бизнеса и по-амбициозните цели на приходните агенции сведохме оценката за неизпълнението на приходите до 555 милиона лева", продължи министърът.

Очаква се преизпълнение на неданъчните приходи от 347.6 милиона лева. Направихме преоценка на неданъчните приходи от продажба на емисии парникови газове. Включени са приходи от продажбата на квоти за емисии на парникови газове в размер на 85.6 милиона лева. С увеличените неданъчни приходи на практика неизпълнението на приходите се очаква да бъде малко над 207 милиона лева или 0.3% от БВП.

160 млн. лв. за просрочени задължения на МВР, МО и МП, за болници и тютюнопроизводители

Основните параметри на бюджетната актуализация остават непроменени: 160.4 милиона лева ще отидат за просрочени задължения на министерствата и основно за просрочия на МО, МВР и МП. От тези пари 5-6 милиона лева ще са за финансиране на ремонтите на няколко болници в окаяно състояние.

Ще се предвидят и субсидиите за тютюнопроизводителите. "Изпратена е нотификация до Брюксел за одобряване на допълнителен ресурс за тютюнопроизводителите, а тези средства не са предвидени в сега действащия Закон за бюджета", напомни Чобанов.

Одобряваме допълнително увеличение на парите за ваучери за храна с 40 милиона лева, това не са пари, които бюджетът плаща, това е възможност работодателите да подпомогнат служителите и работниците си, обясни финансовият министър. Увеличават се с 40 милиона лева и парите за хората с увреждания, защото разчетите към момента показват, че те ще свършат към края на септември.

Актуализацията обаче не предвижда увеличение на минималната работна заплата. "Аз се надявам да има резерви, с които да има възможност за коледни добавки за пенсионерите, към момента такива няма. Лично аз не смятам, че шансовете са много големи, но се надявам, че те ще възникнат", подчерта финансовият министър.

Актуализацията създава възможност за допълнително дългово финансиране в размер до 1 милиард лева. "С нея се увеличава дефицитът от 1.3 % до 2% и така ще останем сред малкото страни в ЕС, които имат толкова нисък бюджетен дефицит", заяви Чобанов. Основна част от актуализацията, на която се обръща внимание в публичното пространство е възможността за емитиране на дълг. Общият размер на дълга не се променя, таванът не се променя, ние категорично не увеличаваме задлъжнялостта в размер по-голям от предвиденото в бюджета за 2013 година", подчерта Чобанов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

178 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #178

  ГЕРБ трябва да вземат отново изцяло властта, защото иначе сме загубени.... ОСТАВКА НА КОАЛИЦИЯТА!!!

 2. Анонимен
  #177

  Без актуализация на бюджета за 2013 г.! Оставка на кабинета и насрочване на нови избори! ГЕРБ да поиска вот на недоверие незабавно заради сблъсъците пред катедралата Ал. Невски и заради бюджета!

 3. Анонимен
  #176

  ГЕРБ трябва да се върнат, защото с всеки изминал ден тия нещастници ни затриват!!!!

 4. Анонимен
  #175

  Позицията на ГЕРБ и народа на улицата съвпада! България не иска и ще се противопостави на безумието да се произведе този дълг, които ще загроби държавата ни!

 5. Анонимен
  #174

  Четете в сайта Афера.бг.разказа на Лиана Пандалиева за истинското лице на протеста.

 6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #173
 7. Анонимен
  #172

  ГЕРБ се върнаха и ще се върнат отново на пиадестал!

 8. Анонимен
  #171

  109, По 10 милиона тютюнопроизводителите получават всяка година откакто ГЕРБ взе властта. Първите 10 милиона взе от бюджета на БАН. С обещанието, че ще ги върне до края на годината. Не ги върна разбира се, но в замяна субсидията за БАН в следващите 4 национални бюджета биваше намалявана пак с тези 10 милиона. С моралната подкрепа на предатели като Едвин Сугарев. Междувременно парите за подслушване нараснаха до 100 милиона. За радост на министрите от ГЕРБ и на матряла, протестиращ срещу опитите за нормализация.

 9. Анонимен
  #170

  167, ти си пиян. Къде е тая по-голяма част от народа? 30 процента харесват правителството, една трета, а другите не го понасят. ОТ трима българи двама не искат това правителство.

 10. Анонимен
  #169

  Докато не бъде реформирано МВР, докато там продължават да управляват лейтенантите на капо ди тути капи, правителството ще трябва да налива пари там, за да опази обществения ред и сигурност от... силите на реда и сигурността. Но "хората" от "протестите" продължават да крепят мафията, като същи сицилиански селяни от края на 19 век.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.