Актуализиран бюджет, свита администрацията, споразумение с МВФ

Актуализиран бюджет, свита администрацията, споразумение с МВФ

Първите стъпки, които трябва да се направят в икономическата област след изборите, са да се актуализира бюджетът и да започнат преговори за сключване на предпазно споразумение с МВФ. Много бързо трябва да се извършат съкращения на разходите, включително на административния апарат, като се премахнат ненужни звена и цели министерства. Ще се спрат безцелните инвестиции в големи инфраструктурни проекти, ще се преосмисли ролята на Банката за развитие, ще се засили ефективността на приходните ведомства, за да се подобри събираемостта.

Това са част от антикризисните марки, които предлагат експертите на ГЕРБ. Икономическият екип на партията се срещна с ръководители на големи предприятия и финансисти, членове на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в сряда, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подписа с председателя на КРИБ Иво Прокопиев "пакт за стабилност" - документ, с който бизнесът предлага четиригодишни мерки за стабилизация на икономиката и за растеж, а ГЕРБ се съгласява да ги има предвид, ако състави следващото правителство.

Сред мерките, които КРИБ предлага, са запазване на валутния борд до влизане на страната в еврозоната и незабавно сключване на предпазно споразумение с МВФ. И двете са сред безусловните приоритети на икономическия екип на ГЕРБ.

Пред бизнеса Борисов се похвали с "отличните" финанси на столицата и с добрата рейтингова оценка, дадена на София от агенция "Стандард енд Пуърс". Той пусна за обяснения зам.-кмета Минко Герджиков, който набързо отчете, че официално регистрираните безработни в София са 20 000 при население, което гони два милиона, равнището на задълженията по кредитите на Столичната община е най-ниското. Според Герджиков успешната данъчна кампания на общината тази година се дължала и на "желязното изпълнение" на набелязаните 18 антикризисни мерки.

В обръщение към присъстващите, което премина в политическа и програмна реч, Борисов заяви, че основната му задача ще бъде борбата с корупцията, нещо, което е доказал, че може да прави. Правил съм го и ще го правя - ще има възмездие, допълни той. Според него без натиск и полицията, и магистратите могат да работят ефективно. Лидерът на ГЕРБ даде пример с председателя на ВАС Константин Пенчев, който в прав текст призна, че е бил подложен на натиск.

"Кой може да осъществи натиск над такъв магистрат? Вие ли?", обърна се Борисов към аудиторията и си отговори: Това могат да направят премиерът, президентът или Доган".

Лидерът на ГЕРБ заяви, че приемствеността е важна при управлението на един град, както и за една държава, като още по-важно е експертите да бъдат оставени да работят. Той обаче не се съгласи със замяната на хора на тройната коалиция на ключови мандатни места и повтори несъгласието си с предсрочното преизбиране на Иван Искров за шеф на БНБ.

"Ако ще се извършват преизбирания, преди да е наближил краят на даден мандат, хайде да си преизберем и президента, нищо че до изтичане на срока му има година и половина", даде пример Борисов.

Ако не беше правителството да спъва строителството на инсталациите за битови отпадъци, вече щяхме да сме започнали строителството им, каза Борисов. Ако не беше изкуственото нерешаване на проблема с "Кремиковци", работещите там отдавна щяха да са получили обезщетенията си, ликвидацията да е започнала, а след десет години мястото ва комбината ще е привлекателен терен за разрастване на столицата.

Борисов коментира още, че 15-процентното намаление на заплатите на министрите, месец преди да си отидат, може да буди само смях. Борисов посъветва представителите на КРИБ да се запознаят със заплатите на работещите в ръководството на "Булгартабак" или РВД, където се вземат по 10 000 лева на месец. Реална икономия на бюджетните средства може да има след намаление на административния състав на министерствата и областните управи, посочи той.

Спиране на кражбите и намаляване на всички канали, по които изтича държавният бюджет - това може да се очаква при нашето управление, каза още Борисов. Като пример за това той посочи свързването на системите на НАП и на агенция "Митници", което ще пресече контрабандата. Общата система на приходните ведомства не бе осъществявана съзнателно от последните две правителства, защото тогава щеше да се види къде и как се отклоняват средства, предназначени за фиска.

А в оценка за миналите избори за европарламент лидерът на ГЕРБ заяви, че на тях сме се върнали във феодализма. "Както вие джиросвате акции, така Доган джиросваше гласове на някоя партия", обърна се той към бизнеса.

Споделяне

Още от България