Актьорът Васил Михайлов отказва наградата ИКАР

Васил Михайлов, сн. БГНЕС

Актьорът Васил Михайлов, на когото Съюзът на артистите в България присъди тазгодишния специален през на наградите ИКАР за изключителен принос към българския театър, заяви, че няма да вземе отличието. То трябваше да му бъде връчено по време на 44-ата церемония на наградите, която ще се състои на 27 март в Народния театър "Иван Вазов".

"Това е моят малък скромен протест за всичко онова, което става и не се случва в театъра!", заяви 80-годишният актьор пред БНР в неделя. Той допълни, че за годините работа си е извоювал привилегията да отказва роли, приятелства и награди.

"Отдавна не съм член на Съюза на артистите. В Театър "Българска армия", където играя, няма такава организация. Има голяма криза в т. нар. творчески съюзи", заяви Михайлов и изрази разочарованието си от години не се прави нищо за развитието на театъра, а младите не желаят да играят в съставите на провинциалните театри.

Не е ясно какво ще предприеме Съюзът на артистите след отказа на именитият актьор да получи приза.

Гилдията присъди другата специална награда на тазгодишните ИКАР-и – за чест и достойнство, на друг голям актьор – Иван Иванов.

Наградите ИКАР ще бъдат връчени в 17 категории, сред които за: дебют, водеща мъжка и женска роля, режисура, сценография, авторска музика, куклен спектакъл, златен глас, вариететно изкуство и други.   

Най-много номинации за 2018 г. обра спектакълът на режисьора Галин Стоев "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев, играна на сцената на Народния театър.

Споделяне

Още от Общество

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?