Актьори и приятели изпратиха Коста Цонев в последния му път

Колеги, приятели и бивши депутати от НДСВ изпратиха в последния му път актьора Коста Цонев на поклонението в Народния театър "Иван Вазов" в петък.

"Животът ми поднася горчива ирония - да говоря пред тленните останки на Коста, който винаги ме е възхищавал със своята виталност, жизненост и енергичност", каза на церемонията Ириней Константинов, директор на театър "София". Коста Цонев е сред неговите основатели, а на сцената му за 45 години е изиграл едни от най-големите си театрални роли. "Сбогом, Рицарю на печалния образ! Сигурен съм, че духът ти дълго ще щъка сред нас", заяви Константинов, напомняйки участието на Цонев в "Човекът от Ламанча".

 

"Тъжно ми е за забележителната епоха в българската история и култура, в която Коста Цонев се открояваше много едро, мащабно, силно и беше винаги там, където беше най-объркано - първо в Младежкия театър, после при създаването на театър "София" - голямо събитие в културния ни живот. Изигра блестящи роли, активно участваше в борбата за възстановяване на сградата на Младежкия театър и я доведе до успешен край. Моралното му присъствие беше като артистичното", заяви Стефан Мавродиев.

 

"Беше голям мъжкар, а днес такива рядко се срещат", посочи Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти.

 

"Жалкото е, че е следващият голям, който си отива. Не можех да си представя, че човек като него няма да живее сто години", каза Стефан Данаилов.

 

"Наричаме го българския Дон Кихот. Но не само защото неговото превъплъщение в образа на знаменития идалго в "Човека от Ламанча" ще остане емблематично като актьорско съвършенство, а преди всичко защото целият му житейски и творчески път бе белязан от едно безкористно, всеотдайно, изпълнено с вяра и надежда служене на българското изкуство, в най-високия смисъл на тази дума", посочи в словото си на церемонията председателят на Съюза на филмовите дейци Георги Стоянов.

 

Той припомни, че със своите над 200 роли в българското кино Коста Цонев се утвърди като артист с невероятно широко амплоа.

 

Сред присъстващите на траурната церемония бе и бившата съпруга на актьора Анахид Тачева.

Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?