Акушерката Емилия Ковачева е осъдена на 18 г. затвор за побой над бебе

Емилия Ковачева, снимка БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) осъди акушерката Емилия Ковачева на 18 години затвор за побоя, който е нанесла върху новородено. Тя ще трябва да плати и обезщетение от 400 000 лева за родителите на пострадалото дете. Решението може да бъде обжалвано пред върховната инстанция.

В края на декември миналата година Върховният касационен съд отмени присъдата на акушерката с аргумента, че тя е занижена. Апелативният съд беше намалил наказанието на Ковачева от 18 на 16 години затвор. Сега САС е решил да остави 18-години затвор.

Ковачева е подсъдима за опит за убийство на новородено дете. Бебето бе пребито в частната "Софиямед" през април 2015 г. часове след раждането му.

Кадри от охранителните камери показаха как акушерката го удря многократно и го разтърсва силно. Видеото изтече в медиите и предизвика силно възмущение.

Според разследващите бебето е било малтретирано в продължение на час и половина и са му нанесени поне 39 удара.

Следствие на жестокия побой детето получава множество увреждания, сред които и счупен череп. То бе спасено благодарение на бързата лекарска реакция.

На първа инстанция Ковачева бе осъдена на 18 години затвор. По време на процеса се установи, че тя няма психично заболяване, нито пък данни да е страдала от т.нар. професионален "бърнаут".

Апелативният съд обаче прецени, ченаказанието е прекалено завишено и го намали с две години. Съдиите посочиха, че Ковачева е работила много и често е била лишавана от полагащите ѝ се по закон почивки. След това ВКС отмени редуцираното наказание с аргумента, че няма данни акушерката искрено да е съжалила за стореното.

Споделяне

Още от България