Акушерката от "Софиямед" оконачателно остава в ареста

САС смята, че има данни, за да се предположи, че Емилия Ковачева е опитала да убие бебето

Емилия Ковачева в съда. Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) окончателно реши в четвъртък да остави в следствения арест акушерката от "Софиямед" Емилия Ковачева, обвинена, че е опитала да убие новородената Никол Димитрова.

За разлика от първата инстанция, която също определи обвиняемата да бъде задържана, апелативните съдии обаче приеха, че по делото има достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че тя действително е опитала да убие бебето, нанасяйки му удари с ръце и шише за хранене.

Въпреки че също уважи искането на прокуратурата за постоянен арест, Софийският градски съд (СГС) не се съгласи в събота с твърдението на разследващите, че в агресивните действия на Ковачева е имало умисъл за убийство.

Това стана повод адвокатът ѝ Владислав Янев на няколко пъти да развие пред медиите тезата, че обвинението ѝ следва да бъде преквалифицирано в по-леко. Прокуратурата обаче поддържаше първоначалното си становище и пред втората съдебна инстанция в четвъртък. Подобно на СГС, апелативните съдии също приеха, че на този етап от разследването не са установени психически отклонения у Ковачева.

"Има такива данни в медии от интервюта със специалисти, че клиентката ми има психологически проблем, но това ще се установи с подробна психиатрична експертиза. Смятам, че експертизата трябва да бъде направена в нормални условия, защото задържането под стража и правенето на експертиза в условията на затвор, ще даде някаква обективна пречка за една подробна експертиза", коментира извън съдебната зала адвокатът ѝ Янев.

Юристът за пореден път подложи на съмнение обвинителната теза, отбелязвайки, че има сериозна разлика във времетраенето от последния удар, нанесен от Ковачева по детето, което е заснето от охранителната камера, до появата на отоците по тялото му.

"Аз просто съм изразил притеснение, че ако последният удар е причинил тази травма, отокът според мен, би трябвало да се появи по-рано", уточни Янев, добавяйки, че засега разследващите се фокусират само върху един откъс от случилото се, а "има един много дълъг следващ период, който задълбочено трябва да се изследва".

Както и по време на разглеждането на мярката на клиентката му на първа инстанция, той отново предположи, че начинът, по който от болницата е бил предоставен видеозаписът от охранителната камера, допуска възможността да е бил манипулиран.

"Считам, че не се изземват записи по този начин – те се изземват с оригиналния магнитен носител, а не копие. Освен това записите следва да се изземват от разследващи орган, а не да бъде получено копие", повтори пред журналисти възраженията си Янев, които обаче бяха отхвърлени и от двете инстанции.

По думите му "в момента обвинението е изградено само от записа от една камера, при това частичен запис, за определен период от време – липсва следващият период от време, който е до предаването на детето в болница "Токуда", липсват записи от камерите в останалите помещения".

Акушерката Емилия Ковачева бе арестувана и обвинена преди седмица по подозрения, че е нанесла удари с ръка и със стъклено шише с биберон на 4-дневното бебе Никол Димитрова в столичната болница "Софиямед". Въпреки че инцидентът датира от 18 април, сигнал за него бе подаден едва четири дни по-късно след преместването на детето в болница "Токуда" заради влошеното му състояние. За щастие от лечебното заведение вече обявиха, че малката Никол няма да има трайни увреждания.

Споделяне

Още по темата

Още от България