Акушерката, пребила бебе, трябва да лежи по-дълго, реши върховният съд

Снимка: БГНЕС

Присъдата на акушерката Емилия Ковачева, която е обвиняема заради жесток побой на новородено, не трябва да бъде намалявана. Това е записано в решение на Върховния касациоен съд (ВКС), с което делото се връща за ново разглеждане на апелативния съд, съобщи lex.bg.

Втората инстанция редуцира наказанието на Ковачева от 18 на 16 години затвор. Върховните съдии обаче твърдят, че това не е правилно. Според тях Ковачева не съжалява за стореното. Заявила е подобно нещо само в опит да намали присъдата си.

"Изразеното от подсъдимата в последната ѝ дума пред въззивната инстанция съжаление е заявено декларативно и твърде късно, за да се приеме, че същото е релевирано с цел разкаяние", пише в решението.

Побой

Ковачева е обвинена в опит за убийство на новородено дете. Бебето бе пребито в частната "Софиямед" през април 2015 г. часове след раждането му. Кадри от охранителните камери показаха как акушерката го удря многократно и го разтърсва силно. Според разследващите то е бито в продължение на час и половина и са му нанесени поне 39 удара.

След жестокия побой бебето получава множество увреждания, сред които и счупен череп. Детето бе спасено благодарение на бързата лекарска реакция.

Съответна на опасността

На първа инстанция Ковачева бе осъдена на 18 години затвор. По време на процеса се установи, че тя няма психично заболяване, нито пък данни да е страдала от т.нар. професионален "бърнаут". Апелативният съд обаче прецени, че наказанието е прекалено завишено. Съдиите посочиха, че Ковачева е работила много и често е била лишавана от полагащите ѝ се по закон почивки.

"Настоящият съдебен състав счита, че именно изброените многобройни нарушения на трудовото законодателство от страна на работодателя в значителна степен са улеснили извършването на деянието от страна на подсъдимата", пишеше в мотивите им.

Сега обаче третата инстанция казва, че това решение трябва да се преразгледа. Според и смекчаващите, и отегчаващите вината обстоятелства трябва да се преосмислят.

"При новото разглеждане е необходимо значимите за определяне на наказанието смекчаващи и отегчаващи обстоятелства да бъдат преосмислени…, след което да се извърши необходимата преценка и на подсъдимата да се определи наказание, съответно на степента на обществена опасност на деянието", пише в решението на ВКС.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?