Ал Джазира: Двамата пакистански заложници са убити

Арабската телевизия Ал Джазира съобщи, че екстремисти в Ирак са убили двама пакистански заложници.

Телевизията обяви, че е получила видеозапис на убийствата, но няма да го излъчи, защото показаното е твърде жестоко.

Групата, назоваваща се "Ислямската армия в Ирак", обяви в понеделник, че е отвлякла двамата пакистанци, защото работели за американските сили.

Групировката обяви, че е освободила третия заложник - иракчанин.

Тримата бивши заложници са работили за кувейтската компания Ал Тамими. Убитите пакистанци са 49 - годишният Раджа Азад, инженер и 29-годишният Саджад Наим - шофьор.

Екстремистите казаха, че са убили пакистанците, защото Пакистан е обявил намерение да изпрати войски в Ирак. Те заплашиха да убият още работници от компанията, ако тя не преустанови бизнеса си в Ирак.

Пакистанският президент ген. Первез Мушараф и министър - председателят Чодари Шуджаад са приели новината с голямо безпокойство и скръб, обяви пакистански правителствен говорител.

Двамата смятат, че това престъпление е причинило щета на хуманността и Исляма, каза говорителят.

"Пакистан винаги е заклеймявал тероризма във всичките му форми и проявления и вярва, че тези варварски актове никога няма да бъдат оправдани".

"Президентът и министър - председателят потвърдиха твърдия ангажимент на Пакистан към суверенитета и независимостта на Ирак и надеждата, че Ирак и неговият народ ще постигнат пълен суверенитет и стабилност, без вътрешни и външни трусове", се казва в изявлението на пакистанското ръководство.

Говорителят на външното министерство Масуд Хан нарече екзекуцията на двамата заложници "ужасяващо престъпление, което тези хора извършиха срещу невинни хора и срещу държавата".

Те бяха бедни работници - имигранти; те нямаха нищо общо с международната политика, заяви той, цитиран от Си Ен Ен.

В същото време кувейтска компания преговаря за освобождаването на седем отвлечени шофьори на камиони и обяви, че преговорите вървят много добре.

Ние сега само чакаме, заяви представител на Гълф Линк Транспрот.

Седемте шофьори - трима кенийци, трима индийци и един египтянин, бяха заловени от "Бригада на черните знамена".

Двама йордански шофьори бяха отвлечени в понеделник от група, обявила се като "Корпусите на Муджахидините", които също искат тяхната фирма да спре бизнеса си с американските сили.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?