Ал Гор и експертна група на ООН с Нобел за мир

Ал Гор и експертна група на ООН с Нобел за мир

Бившият американски вицепрезидент Ал Гор и междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени са удостоени с Нобеловата награда за мир за 2007 година, съобщиха световните информационни агенции в петък. Нобеловият комитет ги удостои с високото отличие заради “техните усилия за разпространяване на познанието относно промените в климата, причинени от човешката дейност”.

Гор бе вицепрезидент по време на мандата на Бил Клинтън. Неговият коментар бе, че е “изключително поласкан” от отличието. Той спечели два “Оскар”-а през тази година за документалния си филм “Неудобната истина”. В същото време експертната група на ООН бе най-високопоставената институция, която алармира за климатичните промени.

Нейният председател Раджендра Пачаучи заяви, че е “смаян и удивен” от решението. Пред своя офис в Делхи той заяви, че се “надява наградата да доведе до чувство за неотложност” за борбата с климатичните промени. В мотивите си Нобеловият комитет е посочил, че желанието е било да се постави по-остър фокус върху климатичните промени на фона на увеличаващия се риск от въоръжени конфликти.

Отчита се дейността на междуправителствената експертна група през последните две десетилетия. В нея участват близо 2000 учени от цял свят. Според Нобеловия комитет работата на това звено е създала по-голям консенсус в глобален мащаб по въпроса дали има връзка между човешката дейност и климатичните промени.

Гор е награден, защото е “може би единственият човек, който само със своите усилия, лекции, книги и филми е успял да създаде разбиране в световен мащаб за мерките, които трябва да бъдат предприети”.

“Ние наистина сме изправени пред глобална опасност. Това е морално и духовно предизвикателство пред човечеството”, каза бившият американски вицепрезидент. Той обяви намерението си да дари своята половина от финансовата част на наградата (1.5 милиона долара) на Съюза за защита на климата.

Междувременно новозеландски мозъчен тръст настоя Гор да върне наградата "Оскар", която получи за документалния си филм в защита на природата "Неудобна истина". Искът дойде, след като съдия в Лондон постанови, че лентата съдържа девет научни грешки.

"Имайки предвид, че творбата бе награден в категорията документални филми, единственото разумно действие е филмовата академия да поиска обратно Оскар-а, тъй като е очевидно, че той неправилно е бил поставен в тази категория", заяви директорът на новозеландския Център за политически изследвания Мюриъл Нюман.

По думите ѝ Ал Гор е преувеличил научната истина, за да създаде "драматичен ефект", което е неприемливо за документален филм. "Истината, колкото и неудобна да е тя за Ал Гор, е, че неговият филм съдържа съществено изкривяване на научните факти", каза Нюман.

Британският върховен съдия Майкъл Бъртън се произнесе в четвъртък по жалбата на просветен служител, според когото филмът е "неточен и пристрастен" и не трябва да се показва на ученици.

Освен за допуснатите грешки той отсъди, че посланията във филма имат политически характер и са в подкрепа на политическа програма. Законът във Великобритания забранява разпространяване на партийни политически идеи в училище.

Като погрешни са посочени твърденията, че в близко бъдеще нивото на океаните може да се покачи със 7 метра или че ураганът Катрина, пресъхването на езерото Чад и топенето на снеговете на Килиманджаро са резултат от глобалното затопляне.

В решението на съдията Бъртън се казва, че няма достатъчно научни аргументи в подкрепа на подобни твърдения.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?