Ал Гор и Горбачов в битка за контрола над домейна .eco

Основни претенденти за придобиването на правата над домейна .eco станаха екологичните организации Dot Eco, поддържана от бившия американски вицепрезидент Ал Гол, и Big Room, която се свързва със съветския президент Михаил Горбачов, пеши във вторник “Таймс“.

Организацията ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), която регулира въпросите с имената на домейните и IP-адресите, обяви, че регистрацията в зоната .eco може да стане достъпна през 2010 г., но контролът върху нея още не е даден на никого.

Според оценка на експерти придобиването на права над .eco ще излезе минимум 100 хил. долара, но печалбите от притежаването на контрола ще са милиарди.

Представители на канадската Big Room вече обявиха, че ако организацията им получи правата над домейна, една четвърт от печалбата ще бъде предоставяна за опазване на околната среда и благотворителност. От там обаче не коментират каква начална цена биха предложили на желаещите да регистрират сайтове в домейна .eco, но обещават, че сумите ще са съпоставими с останалите оферти на този пазар.

Инициатор за създаването на екодомейна е самият Ал Гор и неговата организация Алианс за защита на климата.

Редица екоорганизации обаче смятат, че върховните права върху домейна не бива да се предоставят на която и да било организация, а да се поделят между всички тях и печалбите да се делят поравно.

Споделяне

Още от Бизнес