Ал Каида готви нови атаки срещу САЩ, предупреди американски министър

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Том Ридж предупреди в четвъртък, че Ал Каида може би придвижва плановете си за провеждане на голям удар срещу Съединените щати, предаде Си Ен Ен.

Преди изявлението на Ридж служители от администрацията казаха, че атаките може да станат преди президентските избори през ноември.

Независимо от постъпилите сигнали обаче властите не са повишили нивото на тревога и то остава жълто.

Към момента не е ясно каква разузнавателна информация е дала повод за предупреждението на правителството.

Лидерът на мнозинството в Сената Бил Фрист посочи, че "няма причина за паника, няма причина за парализа" и че разузнавателните данни не насочват към специфична заплаха.

Той обясни, че става дума за наличие на факти, показващи повишен риск през следващите "няколко седмици, няколко месеца".

Няма конкретни данни за готвени атаки по време на националните конвенции на Демократическата и на Републиканската партия, които са насрочени съответно за 26 юли и 30 август.

Според служители от администрацията обаче Ридж е преценил, че е нужно отново да предизвика общественото внимание върху проблема.

Тъй като обаче не се повишава нивото на тревога и информацията е прекалено обща, някои демократи се усъмниха дали моментът на предупреждението не е политически мотивиран.

Висш съветник от щаба на кандидат - президента на демократите Джон Кери каза, че ще настоява Белият дом да обясни причината за новото предупреждение.

Споделяне

Още от Свят