Ал Кайда готви нови атентати до половин година

Терористичната групировка Ал Кайда планира извършването на атентат в САЩ в следващите между 3 и 6 месеца, съобщиха ръководителите на американските тайни служби пред комисията по разузнаване в Сената.

Според ЦРУ групировката вече разполага свои бойци в САЩ, за да извършат нови нападения от вътрешността на страната. По време на заседанието на комисията бе разгледана годишната оценка на заплахите за сигурността на САЩ.

Американските медии посочват, че в анализа не се посочват нови тенденции, но тя допълнително увеличи безпокойството, след опита за взривяване на самолет в Детройт в края на миналата година.

Според службите членовете на Ал Кайда стават все по-трудни за откриване и все по-бързо организират заговорите си.

Най-голямата заплаха не е евентуално нападение като на 11 септември 2001 г., а това, че Ал Кайда приспособява методите си така, че често е трудно да бъдат разкрити, заяви шефът на ЦРУ Лион Панета.

Директорът на ФБР Денис Блеър съобщи, че Ал Кайда представлява "най-голямо безпокойство" и американските разузнавателни служби наблюдават нейните способности, намерения и вербуване на западни граждани.

Той добави, че докато Осама бин Ладен и дясната му ръка Айман ал Зауахири са живи и на свобода, Ал Кайда ще продължава да заплаха за САЩ.

Споделяне

Още от Свят