Ал Каида може би планира нови терористични атаки

Американски правителствени служители заявиха вчера, че имат нова информация за възможни самоубийствени атентати със самолети, планирани през това лято, пише днес в. Вашингтон пост, цитиран от Ройтерс.

Информацията се основавала на разпити на членове на терористичната мрежа Ал Каида, задържани от американските власти и била потвърдена допълнително чрез електронно прихващане и други средства, съобщили източниците пред вестника.

"Продължаваме да разследваме тази информация, за да определим нейната степен на надеждност", заяви говорителят на министерството на вътрешната сигурност Гордън Джондро, цитиран от Фокс нюз.

Съединените щати обвиняват терористичната мрежа Ал Каида на Осама бин Ладен за самоубийствените атентати, извършени с отвлечени самолети на 11 септември, 2001 г., а при разпитите заловени членове на организацията говорели за възможни сценарии, подобни на тези от 11 септември, отбелязва Вашингтон пост.

Служители на министерството на вътрешната сигурност заявили, че са предупредили в края на седмицата авиолиниите и техните служби за сигурност, но не планират да повишават нивото на тревога.

Сегашното ниво на тревога е "жълто" или "повишена опасност" от нападение, което по принцип се поддържа от въвеждането на системата, отбелязва Ройтерс.

Не е постъпила конкретна информация за потенциални цели на нови атаки. Официални представители посочват пред Фокс нюз, че не знаят и кой в Ал Каида може да се опита да атакува. Според тях терористичната групировка може да предприеме удари срещу САЩ или Европа.

Предупреждението, отправено към авиолиниите, не е станало публично достояние.

Според някои експерти последното предупреждение не е нещо ново, като се има предвид, че Белият дом непрекъснато получава информация за вероятността от терористични заплахи по отношение на авиоиндустрията и други сектори.

"Мисля, че това е само рутинно предупреждение", каза полковникът от запаса Бил Бил Коан, военен анализатор на Фокс нюз.

Още от Свят