Ал Каида на Арабския полуостров с нов лидер след смъртта на Насър ал Уахиши

Ал Каида на Арабския полуостров с нов лидер след смъртта на Насър ал Уахиши

Ал Каида потвърди, че лидерът на йеменския ѝ клон Насър ал Уахиши е загинал при американски въздушен удар, предаде Асошиейтед прес.

Във видео изявление Ал Каида на Арабския полуостров (АКАП) обяви, че неговият заместник Касим ал Рими е новият ѝ лидер. Уахиши бе дясната ръка на лидера на Ал Каида Айман Зауахири и бивш личен секретар на Осама Бин Ладен.

Уахиши бе един от 23-мата екстремисти от Ал Каида, които избягаха от йеменски затвор в столицата Сана през февруари 2006 година. През 2009 г. той обяви създаването на АКАП, в която събра в редиците си йеменски и саудитски бойци.

Смъртта му е голям удар за АКАП, но нейният главен специалист по правенето на бомби Ибрахим Хасан ал Асири все още е смятан за жив. Освен това групировката разшири влиянието си през последните месеци в обхванатия от кървав конфликт Йемен, и превзе град Мукала.

Насър ал Уахиши е бил убит при нападение на американски безпилотен самолет, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. Въздушният удар е бил нанесен в петък в южния пристанищен йеменски град Мукала, столица на провинция Хадрамаут.

САЩ смятат йеменския клон на "Ал Кайда" за най-опасния. Институтът SITE, който следи онлайн активността на терористични групировки, по-рано заяви, че ако смъртта на Уахиши бъде потвърдена, това ще е най-големият удар по "Ал Кайда" от ликвидирането на Осама бин Ладен в Пакистан през 2011 г.

Споделяне

Още от Свят