Ал Каида не била свързана с опита за атентат в Ню Йорк

Неуспешният атентат с кола бомба в Ню Йорк не е бил свързан с Ал Каида или с друга голяма терористична група. Това съобщи кметът на града Майкъл Блумбърг, цитиран от ББС в понеделник.

По-рано полицията отхвърли поетата отговорност от страна на пакистанска талибанска групировка. Организацията "Техрик-е-Талибан” пое отговорност в едноминутно видео, разпространено в Интернет, заявявайки че планираният атентат е бил опит за отмъщение за смъртта на техния водач и лидер на Ал Каида в Ирак.

Разследващите продължават да издирват бял мъж на средна възраст, който е бил видян на как сваля ризата си близо до мястото на инцидента на "Таймс скуеър" и я слага в чанта. Полицията ще провери и видео, заснето от турист, който се е намирал близо до инцидента.

Американският президент Барак Обама обеща от своя страна, че извършителите ще бъдат заловени.

В събота полицията в Ню Йорк откри самоделно взривно устройство в джип на площад ″Таймс скуеър″. Последва спешното евакуиране на хилядите разхождащи се туристи, за да бъде то обезвредено. Импровизираното устройство включвало три газови бутилки, фойерверки, два пълни 20-литрови бидона с бензин и два часовника с батерии, електрически проводници и други компоненти.

Според началника на нюйоркската полиция Реймънд Кели, цитиран от американския вестник "Ю Ес Ей тудей", ако е била задействана бомбата, е щяла да причини значителни щети и много жертви.

Колата била паркирана близо до входа на медийната компания "Виаком", собственик на сателитния телевизионен канал ″Комеди Сентръл″, който излъчва популярния анимационен сериал ″Саут парк″.

Мнозина мюсюлмани критикуваха ″Саут парк″ заради осмиващото изобразяване на ислямския пророк Мохамед в мечешки костюм. Запитан дали това има връзка с инцидента, Кели каза, че в никакъв случай подобна версия не се изключва.

Споделяне

Още от Свят