Ал Каида планирала атентати в Лос Анджелис и Чикаго веднага след 11 септември

Терористичната организация Ал Каида е планирала атентати срещу небостъргачи в Лос Анджелис и Чикаго веднага след терористичните удари от 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон. Това съобщи вчера в. Вашингтон таймс, като се позова на показанията на бившия сподвижник на Осама бин Ладен Халид Шейх Мохамед.

Според изданието, цитирано от ИТАР-ТАСС, терористите се принудили да се откажат от намеренията си заради безпрецедентните мерки за сигурност, въведени в САЩ след атентатите.

Мохамед твърди в показанията си, че подготовката на терористичните удари от 11 септември започнала значително по-рано и била по-щателна, отколкото американските власти предполагаха. Първоначално терористите планирали да нанесат едновременно пет удара в източната и западната част на страната, но по-късно се отказали, тъй като Осама бин Ладен решил, че ще бъде трудно да се синхронизират атаките.

По думите на Мохамед след трагедията в Ню Йорк и Вашингтон Ал Каида на практика престанала да съществува, тъй като членовете ѝ не можели да използват мобилни телефони за координиране на действията си и трябвало да разчитат на куриери или на Интернет.

По БТА

Споделяне

Още от Свят