Ал Каида пое отговорност за нападение срещу японски танкер

Екстремистка група, свързана с терористичната мрежа Ал Каида, пое отговорност за нападението срещу японския супертанкер "Ем стар" в Ормузкия пролив миналия месец, съобщи Ройтерс.

В съобщение, публикувано на ислямистки сайт, се посочва, че член на групировката "Бригади на Абдула Азам" се взривил в танкера. Ройтерс отбелязва обаче, че засега не може да се потвърди истинността на съобщението.

Групировката пое отговорност през 2005 г. за бомбен атентат в египетския курорт Шарм ел шейх. Същата година групировката пое отговорност и за неуспешно нападение с ракети по два американски военни кораби в йорданското пристанище Акаба.

Танкерът, който превозваше 2.3 млн. барела петрол, пострада на 28 юли при експлозия и бе отклонен към пристанище в ОАЕ. Един член на екипажа беше ранен. При инцидента не е имало разлив на петрол. Повредите са били ограничени до част от палубните съоръжения.

Обстоятелствата около инцидента и причините за експлозията остават неясни. Японската компания "Мицуи Оу Ес Ней", която е собственик на танкера, миналата седмица обяви, че всички опити инцидентът да се обясни с приливна вълна или техническа неизправност, довела до експлозия, целят да се прикрие истинската причина за взрива.

Споделяне

Още от Свят