Ал Каида пое отговорността за атентата срещу лидера на управляващия съвет в Ирак

Групировка, оглавявана от един от лидерите на Ал Каида - Абу Мусаб аз Заркауи, пое отговорност за атентата, при който в понеделник бе убит ръководителят на Иракския управляващ съвет Изедин Салим, предаде Ройтерс. Йорданецът Аз Заркауи е издирван от САЩ по подозрение, че организира терористични атаки срещу американските войски в Ирак от името на Ал Каида.

В декларацията на групировката Ат Таухид уал джихад (Единобожие и джихад), публикувана на ислямистки интернет сайт с дата 17 май, се посочва, че атаката е извършена от саудитеца Абу Саляма ал Хиджази. Засега не е установена автентичността на изявлението.

"Още един лъв от организацията обезглави онези, които предават Бог и продават религията си на американците и техните съюзници", се казва в текста. " С тази операция съобщаваме на мюсюлманите по целия свят, че муджахидините и техните хора в Ирак са решени да измият унижението от нашата нация."

В декларацията не се споменава дали атаката е била извършена от атентатор-самоубиец. Американските окупационни власти съобщиха, че атаката е била извършена с кола-бомба. На 17 май групировката, наричаща се Арабско съпротивително движение - Бригадите Рашид обяви, че двама нейни членове са убили Салим при атентат с кола-бомба в Багдад.

Ръководителят на Ат Таухид уал джихад е издирван от САЩ по подозрение, че организира атаки срещу американските войски в Ирак от името на Ал Каида.

Споделяне

Още от Свят