Ал Каида пое отговорността за убийството на Бхуто

Ал Каида пое отговорността за убийството на Бхуто

Терористичната мрежа Ал Каида пое отговорността за атентата срещу бившия пакистански премиер и опозиционен лидер Беназир Бхуто, съобщи в петък Франс прес, позовавайки се на пакистански телевизионен канал. Според говорител на вътрешното министерство по всяка вероятност именно Ал Каида стои зад бруталното убийство.

Междувременно разгневена тълпа от симпатизанти на Беназир Бхуто опожари офиса на партията, подкрепяща президента Первез Мушараф, в северозападната част на страната.

Около 1500 протестиращи, които скандираха „Бхуто е жива“, преминаха по улиците и подпалиха офиса на Мюсюлманската лига на Пакистан. След атентата множество симпатизанти на Бхуто опожариха коли, официални сгради и други символи на властта на президента Первез Мушараф, който, според опозицията, е отговорен за смъртта на Бхуто.

Бхуто бе погребана в следобедните часове в петък в семейната гробница в родната ѝ провинция Синд, Южен Пакистан. Там е погребан баща ѝ - Зулфикар Али Бхуто, който беше убит през 1979 г. Той бе президент на Пакистан от 1971 до 1973 г. и премиер от 1973 до 1977 г.

Хиляди опечалени отдадоха последна почит на убитата опозиционна лидерка, съобщи Франс прес. Траурната процесия измина за два часа пътя от Наудеро до Гархи Худа Бакш. В нея участва и съпругът на Бхуто - Асиф Зардари, който пристигна от Дубай. Ковчегът беше транспортиран с военен самолет до град Сукур в провинция Синд, а оттам - до Наудеро.

Обстановката в Пакистан остава напрегната след атентата. Животът в столицата Исламабад е парализиран от стачка в знак на протест с убийството. Не работят търговските центрове, магазините за хранителни стоки, пазарите и бензиностанциите. Важните магистрали и кръстовища се контролират от засилени постове на полицията и силите за сигурност. Затворени са и учебните заведения.

Протестите се съпроводени от сблъсъци, при които са загинали около тридесет души, включително трима полицаи. "Предполагаме, че обстановката ще се влоши след погребението на Беназир Бхуто", заяви министърът на вътрешните работи на провинцията Ахтар Заман.

В Пакистан е обявен тридневен траур в памет на първата жена премиер на мюсюлманска държава.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?