Ал Каида вероятно стои зад убийството на френските журналисти в Мали

Над отвличането "витае и призракът на Ал Каида в ислямския Магреб". Това пише в понеделник френският вестник "Монд" по повод гибелта на двамата френски журналисти, убити в събота в Северно Мали. Тази гледна точка споделят и други издания, позоваващи са на мнението на познаващи района специалисти.

Северно Мали е твърде нестабилен район, където ислямистите извършват все повече нападения и атентати с наближаването на парламентарните избори, насрочени за 24 ноември, изтъква френският "Либерасион".

Положението е особено опасно в Кидал - зоната е извън контрола на Бамако и се управлява от съперничещи туарегски групировки независимо от френското присъствие и от мироопазващата мисия на ООН в Мали.

Експерт, цитиран в "Либерасион", също смята за най-вероятен виновник Ал Каида в ислямския Магреб. Националното движение за освобождение на Азауад няма никакъв интерес да отвлича или убива френски журналисти, подчертава Пиер Боайи, директор на Центъра за африкански изследвания.

Жислен Дюпон и Клод Верлон бяха убити четири дни след освобождаването на четирима френски заложници, държани над три години в региона от Ал Каида в ислямския Магреб, напомня "Либерасион".

Двамата са били отвлечени веднага, след като интервюирали местен сепаратистки водач в град Кидал - столица на туарегските територии, пише френският в. "Фигаро".

Жислен Дюпон и Клод Верлон от Радио Франс ентернасионал (Ер Еф И) пристигнали с кола при Амбейри Аг Риса от туарегското Национално движение за освобождение на Азауад. След интервюто излезли и щом доближили колата си, били пленени от трима или четирима мъже, които говорили на местния език. Похитителите заплашили с оръжие придружителя на репортерите, разпоредили на бунтовническия лидер да не излиза навън, вързали двамата французи и ги откарали към границата с Нигер и Алжир.

Френските власти и туарегските сепаратисти съобщиха в събота, че телата на отвлечените журналисти са били открити край Кидал. Според източник от малийските сили за сигурност двамата са били убити на около 12 километра от североизточния град.

Жислен Дюпон - журналист експерт по африканските въпроси, и Клод Верлон - опитен техник, действал и преди в конфликтни райони, подготвяли серия от репортажи за ситуацията в Мали, след като отразявали президентските избори там миналото лято. Двамата пристигнали в Кидал по въздуха със съдействието на мисията на ООН в Мали, тъй като френските военни части, водещи в страната антитерористичната операция "Сервал", отказали да ги транспортират и ги посъветвали да не отиват в опасния град.

Силите "Сервал" опровергаха съобщенията, че техен хеликоптер е преследвал колата на похитителите. Според тях две машини излетели, но пристигнали на мястото едва след екзекуцията. Изпратени били и трийсетина войници с бронирани коли, но те изобщо не открили престъпниците. Френската армия твърди, че разследва убийствата и издирва извършителите, без да коментира информацията за колата "Тойота", открита край телата, пише вестникът.

Външният министър на Франция Лоран Фабиюс обвини за убийствата "терористичните групировки, противници на демокрацията и изборите". Той съобщи, че ще бъде засилена охраната "в цялата зона и околните зони", но не добави подробности. В момента в Кидал са разположени близо 200 френски военни, 550 "сини каски" и 200 военни от Мали, допълва "Фигаро".

Френският "Монд" изброява ред въпроси без отговор относно причините за двойното убийство на двамата опитни журналисти и самото престъпление. "Нито Жислен, нито Клод не бяха горещи глави, те не са поели никакъв неразумен риск", уверява Мари-Кристин Сарагос, шеф на групировката "Франс медиа монд", в която влиза Ер Еф И.

Туарегското сепаратистко Национално движение за освобождение на Азауад осъди убийствата и обеща да задейства всичко, за да открие виновниците. Днес обаче организацията е разцепена, както и всички групи в региона, след като започна френската операция "Сервал".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят