“Ал Кайда” заплаши Китай с мъст за убитите уйгурци

Терористичната организация “Ал Кайда” заплаши с Китай с отмъщение заради смъртта на уйгурците-мюсюлмани, коренни жители на автономния Синцзян-Уйгурски регион, предаде АФП във вторник, цитирайки изданието “Саут Чайна Морнинг Поуст”.

То от своя страна се позовава на проучване на британския разузнавателен център Stirling Assynt, базиран в Лондон. Съгласно негова информация северно-африканското подразделение на “Ал Кайда”, действащо на територията на Алжир, заплашва да извърши серия терористични актове срещу китайските имигранти в Северна Африка и дори Бризкия Изток. Само в Алжир работят около 50 хил. китайци, отбелязва изданието.  

Това е първият случай, в който “Ал Кайда призозава мюсюлманите да вземат участие в джихад срещу Китай. Причината са загиналите уйгурци в безредиците от миналата седмица, когато в столицата на региона Урумчи избухнаха етнически сблъсъци с представители на заселническата националност хан. По данни на “Синхуа” загинали са 184 души, от които обаче 137 са жертвите от народа хан.

Около 11 млн. уйгурци, изповядващи исляма, живеят в северо-западния регион на Китай. Синцзян влезе в състава на Китайската народна република през 1955 г, след продължителна битка на уйгурците за тяхната независимост.

Споделяне

Още от Свят