Ал Зауахири призова афганистанската младеж на борба

Ал Зауахири призова афганистанската младеж на борба

В сряда вечерта в няколко ислямистки сайта се появи запис с обръщение на Айман ал Зауахири, втората по значимост фигура в терористичната мрежа Ал Каида, съобщи Си Ен Ен ден по-късно.

В съобщението се казва, че то е записано непосредствено след масовите безредици в Кабул в края на май, които бяха предизвикани от американски военен камион, който се вряза в тълпа пешеходци.

Дългото 3 минути и 44 секунди обръщение на арабски език е адресирано към афганистанските младежи. Ал Зауахири ги призовава “да се вдигнат и да се присъденият към муджахидините”, за да “се борят с окупаторите за освобождението на мюсюлманския Афганистан”. Той обвинява американците в престъпления срещу афганистанския народ.

Си Ен Ен отбелязва, че видео-обръщенията на ал Зауахири по правило са адресирани към американците и имат субтитри на английски. Сега обаче в ислямистките сайтове заедно със записа е имало само превод на арабски, пущунски и фарси.

Ал Зауахири обвинява американците за оскверняване на Корана в затворите на Баграма (Афганистан) и Гуантанамо (Куба), където се държат заподозрени в тероризъм. Освен това той твърди, че мюсюлманите са оскърбявани в Дания, Франция и Италия.

В записа ал Зауахири обвинява поименно бившия президент на САЩ Бил Клинтън, бившия британски премиер Маргарет Тачър и писателя Салман Рушди, който задочно е осъден на смърт от иранското духовенство за оскърбление срещу исляма.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?