Алауи: Времето за мирно решение във Фалуджа изтича

Иракският премиер Ияд Алауи заяви, че времето за намиране на мирно решение на конфликта в бунтовническия град Фалуджа изтича, предаде ББС.

На пресконференция в неделя Алауи каза, че опитите кризата във Фалуджа да бъде решена по мирен път са вече на крайния си етап.

През последните няколко дни се провеждаха преговори между правителството и местните общински лидери. Вчера самият Алауи се срещна с племенни вождове от района. Пред тях той заявил пред тях, че се надява гражданите в района да помогнат на правителствените сили да арестуват терористите. По думите му племенните вождове са го уверили, че ще сътрудничат на правителството.

Още преди това иракският премиер беше предупредил, че тези разговори ще бъдат последният шанс да се избегне военна операция.

Днес, заяви Алауи, нашето търпение вече е на изчерпване, а времето свършва. Наистина сме близо до края, каза премиерът.

От изявлението на иракския премиер изглежда, че щурм срещу Фалуджа е неизбежен и може да бъде предприет всеки момент. Американски официални представители заявиха, че последната заповед за обща атака срещу размирния град ще дойде от Алауи.

В същото време те американските войски продължиха да нанасят постоянни удари над града, поразявайки, по техните думи, укрепени пунктове на бунтовници.

По преценка на командирите, между две и пет хиляди са ислямистките бойци, верните на Саддам хора и криминалните престъпници, готови да защитават Фалуджа.

Премиерът Алауи каза още, че през последните няколко седмици властите са арестували 167 души, заподозрени като бунтовнически бойци. Повечето от задържаните били араби, дошли в Ирак отвън.

Сред тях има 33-ма суданци, 30 сирийци, 24-ма саудитци, 21 египтяни, 11 йорданци, както и тунизийци, йеменци, мароканци, палестинци, либийци и ливанци.

Алауи оповести също ареста на помощника на Езат Ибрахим ад Дури, за когото се предполага, че е главен подстрекател на продължаващите бунтове.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?