Албания отказа да приеме мигрантски центрове на своя територия

Албания отказа да приеме мигрантски центрове на своя територия

Албания отхвърли предложение за евентуално изграждане на нейна територия на приемни центрове за мигранти, запътили се към страни от ЕС. Албания никога не би приела такива бежански лагери на ЕС дори ако в замяна ѝ бъде предложено членство в ЕС, заяви премиерът Еди Рама в интервю за германския в. "Билд", цитирано от ДПА.

Рама заявява в интервюто, че е против разтоварване на мигранти сякаш са някакви нежелани токсични отпадъци. Той подчертава, че Албания винаги е готова да даде своя справедлив дял за решаването на общоевропейски проблеми, но не може да го направи сама.
 
Превръщането на Албания в някакъв вълнолом за мигранти, които искат да влязат в страни от ЕС, би било "опасно решение", казва той.
 
Австрийският канцлер Себастиан Курц и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни предложиха да се настаняват бежанци в балкански страни.
 
Вчера страните от ЕС дадоха принципно съгласие за присъединителни преговори с Албания и Македония, като започването на същински преговори е обвързано с напредък в реформите.
 
Темата за мигрантите ще е в центъра на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 28 и 29 юни.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?