Албания призова ЕС да преразгледа решението за ІІІ и ІV блок на “Козлодуй”

Албания призова ЕС да преразгледа решението за ІІІ и ІV блок на “Козлодуй”

Албанският министър-председател Сали Бериша призова ЕС да разгледа възможността за повторно пускане на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”. Това стана в понеделник, по време на посещението в Тирана на българския премиер Сергей Станишев, чието правителство си постави за цел да убеди страните от региона да настояват пред Брюксел за повторно пускане на двата реактора. Те бяха спрени на 31 декември 2006 г. съгласно договора на България за присъединяване към ЕС.

"Призоваваме ЕС да преразгледа решението си, защото то вреди на регионалния пазар на енергия", заяви Бериша. Той се надява, че гласът на страните в района, които имат сериозни проблеми с осигуряването на електроенергия след спирането на двата блока на АЕЦ “Козлодуй”, ще бъдат чути.

Затварянето на двата блока доведе до прекратяване на доставките на електроенергия за съседните страни, които страдат от недостиг на електричество, особено Албания, която преживява тежка енергийна криза, посочва АФП.

От няколко седмици властите в Албания успяват да осигурят едва между четири и осем часа електричество на ден.

"Не можем да помогнем на Албания в този момент, защото България може да изнася електроенергия само ако двата реактора на АЕЦ  работят", посочи от своя страна Сергей Станишев.

"Последиците от спирането на реакторите ще бъдат усетени не само в Албания, но също и в Гърция и в другите страни от района", предупреди той.

Станишев посочи още, че проблемът е как да бъде покрит възникналия недостиг на електроенергия, което трябва да е обща грижа за всички страни в региона.

Еврокомисията даде да се разбере, че не желае въпросът с двата реактора да бъде поставян отново на дневен ред.

Темата обаче се очертава като централна за политиката на българското правителство след присъединяването към ЕС и по всичко личи, че БСП, основната партия от управляващата коалиция, смята да я превърне в основен акцент на кампанията си за избор на евродепутати тази пролет. Темата е силно застъпена и в кампанията на националистите от “Атака” и новосформираната партия ГЕРБ на Бойко Борисов, които организират собствени инициативи за “спасяване” на реакторите.

Миналата седмица министърът на енергетиката Румен Овчаров (БСП) каза, че България ще се позове на процедурата по чл. 36 от договора за присъединяване към ЕС и ще се опита да докаже енергийна криза в региона, за да убеди Брюксел в необходимостта от повторното пускане на ІІІ и ІV блок. В противен случай ще настояваме за увеличаване на финансовите компенсации, които Еврокомисията изплаща за извеждане на реакторите, каза Овчаров.

На срещите си в Тирана Станишев каза още, че България ще приветства подкрепата на всяка страна от Югоизточна Европа при изработването на обща енергийна политика в ЕС.

Бериша покани българските инвеститори да влагат в туризма и енергетиката. За Албания изграждането на коридор № 8 остава основен приоритет, посочи той и се изказа в подкрепа на петролопорвода АМБО.

Албанският премиер се обяви за свободно и независимо Косово, а българският му колега заяви, че София подкрепя работата на екипа на международния посредник за Косово Марти Асаари и за трайното стабилизиране на Балканския регион.

Споделяне

Още от България