Албански бунтовници осъдени за военни престъпления в Косово

Косовски съд осъди днес известен лидер на албанските бунтовници и трима други обвинени за военни престъпления, извършени по време на конфликта през 1998-99 година, предаде Ройтерс.

В първия процес за военни престъпления срещу бивши членове от вече разформированата Армия за освобождение на Косово (АОК), съдебният състав от трима международни съдии осъди бившия командир Рустем Мустафа, наричан "Реми", на 17 години затвор. Другите трима обвиняеми - Назиф Мехмети, Латиф Гаши и Наим Кадриу - получиха присъди съответно от 13, 10 и 5 години затвор.

Прокурор в управляваната от ООН провинция обвини четиримата, че са измъчвали етнически албанци, заподозрени в сътрудничество със сръбски служители по време на конфликта. Реми и двама от подсъдимите бяха обвинени също в убийства на цивилни.

Много косовски албанци смятат членовете на АОК за герои в освободителната война срещу жестокото сръбско управление, когато Слободан Милошевич бе президент на Югославия. Бивши членове на АОК и други организираха масови протести, след като полицията на ООН в Косово арестува Реми миналия август.

Те планират нови протести по-късно днес в град Подуево, където бе базиран Реми по време на конфликта.

През 2001 г. Рустем Мустафа бе отстранен от поста си в Корпуса за защита на Косово (КЗК), след като името му бе включено в черния списък на САЩ на хората, представляващи заплаха за стабилността на Балканите.

КЗК е организация за цивилна защита на Косово, която бе създадена през 1999 г. след разформироването на Армията за освобождение на Косово (АОК).

Други петима бивши членове на АОК бяха осъдени през декември на общо 31 години затвор, след като бяха признати за виновни по обвинения в отвличане и побой над други етнически албанци.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?