Албанските лидери отново не успяха да постигнат компромис за изборите на 18 юни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Албанските политически лидери снощи за втори път не успяха да постигнат компромис, предаде Асошиейтед прес. След интензивни срещи със западни дипломати премиерът Еди Рама, водач на Социалистическата партия, и Лулзим Баша от главната опозиционна Демократическа партия проведоха вчера вечерта още една среща.

Рама каза, че правителството е предложило пряк мониторинг на гласуването, в който да участват представители на опозицията и наблюдатели от ЕС, САЩ и ОССЕ. Това е нашата позиция, не остана много време. Ние нямаме друго предложение, каза Рама след срещата.

Баша не прие предложението и обвини Рама и кабинета, че са пряко свързани с престъпни групи, с наркотрафик и използват получените по този начин пари за купуване на гласове.
Албанската опозиция бойкотира парламента от февруари, настоявайки Рама да подаде оставка преди изборите на 18 юни, тъй като се опасява, че правителството ще манипулира вота, отбелязва Асошиейтед прес.

Вчера парламентът се разпусна, както се изисква по конституция преди парламентарни избори.

Опозицията заплаши с прояви на гражданско неподчинение, които ще започнат в неделя по време на местни избори в един от западните градове на страната.

Споделяне

Още от Европа