"Албена" се оплака от "Енерго-про” заради започваща профилактика, от там отговориха, че няма да спират тока

Акционерното дружество "Албена", което е собственик на едноименния черноморски комплекс, е възпрепятствано да купува енергия на свободния пазар, и е изправено пред прецедент -"Енерго-Про" да извършва профилактика на съоръжения в средата на туристическия сезон. Това заяви изпълнителният директор на компанията Красимир Станев на пресконференция в неделя, цитиран от БТА.

За първи път в 45-годишната история на курорта се случва профилактика на трафопостове да се прави не през периода ноември-април, когато няма туристи, а, според уведомлението на "Енерго-Про", на 15 и 16 юни, добави изпълнителният директор надружеството.

По думите му евентуалното изключване на електрозахранването в двата дни ще създаде неудобства за близо 4000 туристи в т.нар. горна зона на комплекса. Ще спрат асансьори, ще се развали храна в хладилниците, няма да има топла вода, каза Станев.

Според него, ако възникне такава ситуация, ще се стигне до плащане на неустойки на туристите и ще се навреди на престижа не само на "Албена” като най-голямата хотелиерска компания в страната, но и на България като лятна туристическа дестинация.

Според Красимир Станев напрежението между "Албена" АД и "Енерго-Про" е възникнало, след като туристическото дружество е предприело стъпки да излезе на свободния енергиен пазар.

Предложиха ни да подпишем договор, в който да признаем, че вътрешната кабелна мрежа в курорта е собственост на "Енерго-Про", а тя е изграждана със строителството на "Албена" и е включена в приватизационната сделка за комплекса, заяви Станев. По думите му мрежата е около 20 километра и стойността ѝ е 10 000 000 лева.

По повод на твърденията, че "ЕНЕРГО-ПРО" спира "Албена" АД  да излезе на свободния пазар на електричество, в съобщение до медиите от компанията напомнят, че от 1 октомври 2013 г. всеки

потребител, присъединен на средно напрежение (какъвто е и курортният комплекс "Албена"), може да излезе на свободния пазар на електроенергия. Режимът е уведомителен, а не разрешителен, се посочва в съобщението.

Като електроразпределителна компания "ЕНЕРГО-ПРО Мрежи" има отговорност по поддръжката и рехабилитацията на мрежата и осигуряването на безаварийно електрозахранване на своята

лицензионна територия, заявяват от дружеството. Във връзка с това на 15 и 16 юни ще бъде извършена инспекция и профилактика на четири трафопоста и други съоръжения, собственост на "ЕНЕРГО-ПРО Мрежи", намиращи се на територията на к.к. "Албена", се уточнява в съобщението.

В него се подчертава, че планираната инспекция и профилактика на електроразпределителните съоръжения има за цел да гарантира тяхната устойчива и безаварийна работа по време на туристическия сезон, като при извършване на планираните дейности не е предвидено прекъсване на тока.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?