"Албена" затваря хотели заради 50% отлив на туристи

Браншът настоява държавните почивни станции по морето да станат карантинни хотели

"Албена" затваря хотели заради 50% отлив на туристи

Курортният комплекс "Албена" започва поетапно да затваря хотели от понеделник, 10 август. Причината е поне 50% спад на туристите в курорта, съобщи пред Mediapool Красимир Станев, изпълнителен директор на дружеството.

От думите му стана ясно, че в близките дни в курорта ще бъдат затворени поне 20 хотела, като първият от тях прекратява дейност веднага.

"Причината е ясна за всички. Тази година няма сезон, спадът на заетостта, спрямо миналия август е с 80 на сто. В момента в курорта има 8000 туристи - предимно българи, румънци и малко германци. До края на август очакваме да останат 2500 човека", каза Станев.

Шефът на "Албена" смята, че България прекалено рано е либерализирала мерките по отношение на коронавируса. Той е на мнение, че, ако страната ни бе изчакала още един месец, сега ситуацията щеше да е различна. Само преди ден Министерството на външните работи на Германия излезе с официално предупреждение за повишен риск от зараза с коронавирус при пътувания в три български области - Варна, Добрич и Благоевград. Тази препоръка дойде след доклад на Института "Роберт Кох" от 7 август, в който се отбелязваше именно повишаване на случаите на Covid-19 от тези региони на страната.

Закъсня схемата "субсидирана седалка"

Наред с това Красимир Станев смята, че реалният старт на схемата държавата да субсидира чартъри с чужди туристи е закъсняла прекалено много. Едва преди дни, на 27 юли Европейската комисия одобри възможността България да може да субсидира с по 35 евро седалката на всеки турист. Помощта е за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната ни, само за полети с капацитет не по-малко от 100 места. Таванът на помощта за компания не може да надхвърля 800 хил. евро за първата фаза на помощта - за периода 14 май - 31 декември 2020 г. В деня на официалното одобрение на схемата от ЕК новият туристически министър Марияна Николова заяви пред бранша, че схемата успешно ще подпомогне както това лято, така и предстоящия зимен сезон и летни сезони 2021 и 2022 година. Турция от години субсидира чартърите с туристи, като правителството дава по 8000 долара на самолет.

Надежда за "Слънчев бряг"

К.к. "Слънчев бряг", който също отчита слаб летен сезон, има надежда да приюти част от германските туристи, които евентуално биха отменили почивката си в "Албена". "Това лято едва 30% от хотелите в "Слънчев бряг" са отворени, като дори и те са заети на около 50%. Предупреждението на външното министерство на Германия е от преди няколко дни и тепърва ще видим какво ще последва от него. Принципно няма никакъв проблем туроператори, които имат договори с хотели в "Албена" и "Слънчев бряг" да пренасочат германските си туристи към "Слънчев бряг", който не попада в районите с предупреждение за зачестили случаи на Covid-19. Надяваме се това да се случи", коментира пред Mediapool Диана Колчева, председател на сдружение "Клуб на хотелиера" - Несебър. Тя добави, че в момента в курорта почиват българи, румънци, украинци, молдовци, туристи от Беларус, има и летовници от Великобритания и германски туристи.

Липсата на карантинни хотели изгони чужденците

Основната грешка на Министерство на туризма за лято 2020 г., която прогони част от чуждестранните туристи, е, че от началото на сезона не бяха определени във всеки курорт по един карантинен хотел, в който да се настаняват туристи със съмнения или доказано заразени с Covid-19. Вместо това бе решено да се карантират по стаите в хотелите, заяви пред Mediapool Румен Драганов, председател на Института за анализи и прогнози в туризма. Той посочи, че престоят на заразените туристи, съгласно политиките изработени от вече бившия министър Николина Ангелкова, се предвижда да е за сметка на самите туристи. "Нали си представяте, че реално този престой ще е за сметка на посолствата, от които идват летовниците. По Конституция те трябва да защитят своите граждани. Вероятността посланиците да са препоръчали на външните си министерства България да се избягва е голяма", каза още Румен Драганов. Той посочи, че вече е провел разговор с новия министър Марияна Николова и е настоял за създаване на карантинни хотели в курортите, като за целта за такива да бъдат определени държавните почивни станции и издръжката на заразените туристи да е за сметка на държавата. Николова принципно е приела идеята и обещала допълнително да я разгледа.

"Гърция, Италия и Испания въведоха такива карантинни хотели и затова там е пълно с чужди туристи", заключи Драганов. Експертът смята още, че това лято Черноморието ни ще бъде посетено от 7.2 млн. туристи, като 4.6 млн. от тях ще са уикенд туристи, т.е. основно българи и румънци.

Близо 90% спад на приходите от нощувки през юни

Драстичен спад от 89% на приходите от нощувки в хотели, къмпинги и други места за настаняване с над 10 легла през юни спрямо година по-рано, отчете Националният статистически институт (НСИ).

Реализираните през месец юни 495 хил. нощувки водят до 23 млн. лв. приходи за българските хотели. От тях посещенията от чужденци са били само 31%. За сравнение през юни 2019 г. приходите възлизат на 182.4 млн. лв.

Данните на НСИ показват още, че хотелите разчитат основно на български туристи. От тях идват 69% от приходите от нощувки през юни, докато година по-рано нивото е било едва 19%.

Двата ни най-големи морски курорта - Слънчев бряг и Златни пясъци, отчитат най-сериозен спад на приходите от нощувки през юни съответно 98% (до 1.2 млн. лв.) и 96% (до 1.6 млн. лв.) спрямо същия месец на миналата година.

Реализираните нощувки в Слънчев бряг през юни 2020 също са доста под миналогодишните - с 1 млн. до малко под 22 хил. В Златни пясъци пък реализираните 30 хил. нощувки са с 675.5 хил. под тези от миналата година.

Споделяне

Още от Бизнес