АЛДЕ осъди речта на омразата срещу хора с необичайни сексуални предпочитания у нас

АЛДЕ осъди речта на омразата срещу хора с необичайни сексуални предпочитания у нас

Групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент разпространи във вторник позиция, в която "осъжда нарастващите случаи на реч на омразата срещу гейове, лесбийки, бисексуални, транссексуални и интерсексуални" в България, и призовава за охрана на гей-парада в София.

В изявлението се казва, че групата е особено загрижена за изречените от някои политици думи, наред със съобщенията, че участниците в парада на 10 юни може да бъдат нападнати от крайнодесни активисти. Цитирани са призиви "София да бъде изчистена от боклука".

 

Отбелязва се, че в миналото участници в прайда са били подложени на словесни нападки, били са заплашвани и не са били охранявани достатъчно от полицията. Припомня се, че преди пет години православен свещеник е призовал участниците в шествието да бъдат бити с камъни. Допълва се, че областният управител на София Илиан Тодоров е известен с изказванията си срещу посочената общност.

Председателят на парламентарната група на АЛДЕ Ги Верхофстат призовава българските власти и кмета на София да направят необходимото за охрана на участниците в парада.

 

Насилието на крайнодесните срещу сексуалните малцинства няма място в ЕС през 2017 г., добавя той. Зам.-председателят на групата Софи Ин'т Велд заявява, че българските власти са отговорни за сигурността на всички участници в проявата. Свободата на събиране е основно демократично право и властите имат абсолютното задължение да защитят свободата на изразяване и на събиране, допълва тя.

България трябва да бъде съвременно, отворено, приобщаващо общество, в което всички граждани са равни, където всички могат свободно да бъдат себе си. Прайдовете вече могат да бъдат сигурни почти навсякъде в Европа. Наистина ли властите искат София да бъде известна като най-хомофобското място в Европа, пита Ин'т Велд. Тя призовава кмета на града Йорданка Фандъкова открито да потвърди преди събитието ангажимента си за защита на участниците.


По думите на Ин'т Велд националистическата, хомофобската, ксенофобската, сексистката и авторитарната реторика на някои партии трябва да бъде оспорена, защото нетърпимостта и омразата нямат място в ЕС.

 

Евродепутатът Илхан Кючюк (АЛДЕ/ДПС) призовава България да не се превръща в "черна точка на крайния национализъм в Европа".

Споделяне

Още от България